Mozsi műsor

Egy élőműsor sorozatot szeretnénk kezdeni, aminek a témája a húsmarha tartás technológiája kisgazdasági keretek között. Tanácsokat szeretnénk adni kezdő állattartóknak a limousin fajtáról, tartási körülményekről, takarmányozásról, stb…
Nagyon sok kérdés fut be hozzánk naponta. Azt tapasztaljuk, hogy sokan most ismerkednek a húsmarha tartással, így volna igény egy gyakorlati tanácsokat adó műsorra.

Élőműsort adunk, nem öltözünk nyakkendőbe, nem szerkesztjük meg, nem vágjuk meg a műsort. Online mondjuk el a gondolatainkat, tapasztalatainkat munka közben, állataink között, hóban, esőben, sárban, napsütésben.

Előre szólok: NEM kőbe vésett igazságokat fogunk mondani, hanem saját gyakorlati tapasztalatainkat fogjuk megosztani. Más körülmények között, más adottságokkal lehetnek nagyszerű más megoldások, de amit mutatunk, mind bevált, elméleti és gyakorlati szempontból alátámasztott módszer.

Sok olyan marhatartó van az országban, aki nem tartozik tenyésztő egyesületbe, keresztezett állományt tart árutermelési céllal, így szakmai segítséggel is szerényebben van ellátva. Főként nekik szeretnénk segíteni. Meg szeretnénk mutatni, miért fontos a fajtaválasztás, a lajstromszámos tenyészbika, a megfelelő tartási és takarmányozási körülmények.

Reméljük sok hívet tudunk szerezni a limousin fajtának és nem titkoljuk, hogy szeretnénk ha a jövőben vásárlóink lennétek

Várunk Benneteket minden vasárnap 9:30-kor a Facebookon a Mozsi major élő adásában, de itt összegyűjtve megtaláljátok az összes adást:

A 2016. november 27-i nyitó műsorunk, amiben gyorsan áttekintjük a majort és bemutatkozunk Nektek:

1. évad

1. adásunk (2016. december 4).
A téli szálláshely stratégiai elhelyezéséről, funkcionális blokkok kialakításáról és égtájak szerinti elhelyezéséről. Kicsit hosszúra sikeredett, de fontos alap a későbbi műsorrészek előtt.

2. adásunk (2016. december 11.)
A tenyészbikák használatáról, tartásmódjáról. Kitérünk a bika kiválasztására vásárláskor, a programozott fedeztetésre és téli szálláshelyük kialakítására.

3. adásunk (2016. december 18.)
Az anyatehenek tartási körülményit mutatjuk be. Karámépítési tanácsok, etetés, itatás megoldása, pihenődomb, esőbeálló, miegymás 🙂

4. adásunk (2016. december 25.)
Karácsonyi adásunkban a “betlehemi” jászol kialakításáról beszéltünk.

5. adásunk (2017. január 1.)
Az itatás télen – szilveszteri hangulatban 🙂

6. adásunk (2017. január 8.)
Ebben az adásban a növendék istállót jártuk körbe, miközben a tájolás, benapozás fontosságáról és az almozás, etetés lehetőségeiről beszéltünk.

7. adásunk (2017. január 15.)
A kezelőfolyosó kialakítása és működése elméletben és gyakorlatban. Bónusz: tenyészbika jelöltjeink mérlegelése. Ha további információkra vagy kíváncsi a kezelőfolyosó kialakításával kapcsolatban, ITT találhatsz részletes leírást.

8. adásunk (2017. január 22.)
Amit tudni akartál a limousin fajtáról. Adásunk vendége volt Szűcs Márton, a Limousin és Blonde D’Aquitaine tenyésztők egyesületének ügyvezetője.

9. adásunk (2017.01.29.)
Beszélgetés az értékmérő tulajdonságokról és a szaporítóanyagokról Dr. Zarubay Árpáddal, a Tauro-Trade Kft. ügyvezetőjével.

10. adásunk (2017.02.05.)
Húsmarha takarmányozás kisgazdasági keretek között. Vendégünk volt Paczolay Gábor az UBM Csoport szarvasmarha takarmányozási tanácsadója.

11. adásunk (2017. február 12.)
Majoron belüli úthálózat kialakítása, nagy teherbírású útalap építése.
A filmből kimaradt a csapadékvíz elvezetésének fontossága. Az utak építésénél lejtőszöget alakítunk ki olyan irányba, ahova a csapadék vagy olvadékvizet folyatni szeretnénk. A 40cm vastag, durvább kavics útfelület jól elnyeli a vizet, de az elszivárgás miatt lejtessük a területet. A filmben bemutatott geotextília átengedi a vizet, azonban az iszapszemcséket, homokszemcséket szűri, így nem engedi át a sarat alulról a kő közé.

12. adásunk (2017. február 19.)
Felkészülünk az ellésekre. Az ellető boxok kialakításáról, higiéniáról és a legalapvetőbb elletéshez szükséges eszközökről szól az adásunk.

13. adásunk (2017. február 26.)
Kívánságműsorunkban bejártuk a Mozsi majort olyan eszközöket keresve, amiket minden nap használunk, mégsem beszéltünk még róluk. Emellett bejártunk egy pálinkafőzdét a szeszmoslékról elmélkedve és szó esett az üszők legelőn elletéséről is.

14. adásunk (2017. március 5.)
Mikor ellik a tehenünk? Körbenézünk a teheneink között és bemutatjuk mik azok az árulkodó jelek, amik megjósolhatják az ellések időpontját.

15. adásunk (2017. március 18.)
Az ellés. Mire figyeljünk ellés előtt, alatt és után?

16. adásunk (2017. március 26.)
Show-bika nevelés: az alapok. Milyen eszközök szükségesek és mik azok a lépések amikkel el tudjuk kezdeni bikánk tanítását? Tóth József barátunk a Mezőfalvai Zrt. húsmarha ágazat vezetője volt segítségünkre a kezdeti lépéseknél. Mintha egy vastag kőfalat szeretnénk rávenni, lépjen arrébb… azután lassan-lassan elindult utánunk.

17. adásunk (2017. március 29)
Borjak fülszámozása és szarvatlanítása.

18. adásunk (2017 április 2.)
Tavaszi takarmányváltás, ideiglenes legelő használata.

19. adásunk (2017. április 9.)
A legelő felkészítése a legeltetési időszakra

20. adásunk (2017. április 29.)
Felkészítés a legelőn tartásra: féregtelenítés és legyek elleni védelem

21. adásunk (2017. május 14.)
Amit tudni akarsz a villanypásztorról. Az adásban szakártőként közreműködik Szathmáry Zsolt, az Önitató Kft. ügyvezető tulajdonosa. (www.onitato.hu)

Különadás (2017. június 03.)
Konferencia a fás legelők kialakításáról és használatáról Olaszfaluban. Az előadásom témája: a tölgyesek haszna a borjúhízlalásban. A megváltozott erdőtörvénynek köszönhetően már legeltethetünk akácosban, papírnyarasban, de tölgyerdőben még nem. Említésre került a legelőfásítási támogatás is, mely egyszeri támogatást nyújt a gazdának, de a növekvő lombkoronának köszönhetően elvon területalapú támogatás alá eső területet. Ezen a problémák megoldása még várat magára…

22. adásunk (2017. június 04.)
Támadnak a legyek. Mit tegyünk ha beköpik az állataink ivarszerveit? Az adás témája: nyüvek elleni kezelés Neocidol oldattal, szabad tartású állatok esetében. Az ivarszervek fertőzése nem sebek “beköpésével” indul, hanem a légy a petéket az ivarszervek nyílásánál elhelyezi és a kikelő lárvák rágják be magukat a bőr alá. Súlyosabb esetben azt tapasztalja a gazda, hogy a bika tasakjából vér csöpög, az üsző pérája pedig úgy kifordul, mint a malacok végbele… No ezt a problémát oldjuk meg egy-két nap alatt a videóban látott kezelési módszerrel.

23. adásunk (2017. július 4.)
A szakaszolt legeltetésről és a lelegelt szakasz tisztításáról szól ez az epizód. Két részből áll, ugyanis az első rész élő adása után többen érdeklődtek a láncos szárzúzó kialakításáról. Így az első filmen a szakaszolt legeltetés és a legelőkarbantartás fontosságáról beszélek, míg a másodikban bemutatásra kerül a láncos megoldás.

24. adásunk (2017. július 9.)
Kezdő marhatartóknak adunk tanácsot, hogyan érdemes telepíteni a villanypásztor karókat. A műsorban a meglévő, már bekerített legelőterületek szakaszokra osztását végezzük el.

2. évad

1. adásunk (2017. szeptember 17.)
Bejárjuk a majort az őszi esők idején, hogy megvizsgáljuk milyen feladatokat kell elvégezni a téli szálláshelyeken, hogy felkészítsük őket az állatok fogadására. Középpontban a fertőtlenítés.

2. adásunk (2017. október 15.)
Beszéljünk az értékesítésről is! Körbejárjuk a húsmarha borjak és hízott állatok értékesítési lehetőségeit, a piac ritmusának, mozgásának függvényében. Tanácsot adunk kezdő marhatartóknak piackeresésre, elletésidőzítésre.

3. adásunk (2017. október 29.)
Tenyészbikánk kiválasztási szempontjai a genetikai öröklődést alapul véve. Vagyis milyen tulajdonságok javítását várhatjuk el a bikánktól és milyen tulajdonságokat határoznak meg a környezeti tényezők.

4. adásunk (2018. szeptember 7.)
Tenyészbikák egészségügyi vizsgálata és ápolása a fedeztetési idényt követően.

Mozsi műsor / Takarékos percek

Sorozatunk immár a húsmarhatartás “finomságaival” foglalkozik. Megvizsgáljuk milyen megoldások, technológiák segíthetnek az eredményesebb gazdálkodásban.

1. adásunk (2018. november 11.)
A karám-kifutós tartásmód bemutatása, előnyei. Milyen megtakarítási lehetőséget biztosít számunkra ez a tartási mód?

2. adásunk (2018. november 14.)
Zúzós nap a majorban… Őszi legelőtisztítás lánccal felfegyverzett RZ-1 el.

3. adásunk (2018. november 25.)
Mivel takarózzunk? Megvizsgáljuk a kazaltakarási módszereket előnyeikkel és hátrányaikkal egyaránt.

4. adásunk (2018. december 16.)
Elkülönítő – Ellető box. Ami kimaradt: a nyakfogó nyílása zárt állapotban 20 cm, nyitott állásban a tehén fejmagasságában 35cm. Az alsó és felső sín közötti távolság 100cm. Az alsó sín teteje a padlószinttől 50cm-re van.