Épületeink

Mikor belekezdtünk a marhatartásba, nem volt másunk, csak egy akáckarám. Állataink melegedő dombon (trágya és szalma rétegezve) teleltek át.

Hideg, száraz teleken nincs is gond ezzel. Azonban esős nyirkos teleken ázott bundában rengeteg takarmányt égetnek el fűtésre az állatok. Célszerű legalább egy féltetőt felhúzni föléjük, egy beállót eső esetére. Az akác felénk adottság. Nem sokat kellett gondolkozni mi legyen az építőanyag…

Így került tető a tehenek udvarába.

Esővédő féltető a pihenődomb fölött
Esővédő féltető a pihenődomb fölött. A mögötte lévő épület a bikaszállás-garázs-műhely “Főépület”

Na de a növendékek? Őket óvni kellene a széltől is, hogy fejlődjenek… Legjobb ha dél felől nyitott, északról zárt épületben, nagy kifutóval helyezzük el őket. Nálunk a frissen leválasztott növendék és a kétéves szűzüszők egy épületben, de egymástól karámoldallal, villanypásztorral elszakaszolva foglalnak helyet. Egy etetőút, egy hosszú vályú tartozik a borjúszálláshoz, hogy gépesíthető legyen (majd) az etetés.

Balról borjúszállás, vele szemben elletőboxok
Balról borjúszállás ami az északi oldalon deszkázott, vele szemben elletőboxok, egy etető “úton” elhelyezve
Délről nyitott szálláshely, hogy a téli nap cirógassa az állatokat
A borjúszállás déli nyitott oldala, hogy a téli nap cirógassa az állatokat

A legféltettebb kincs egy törzstenyészetben mindenki atyja, a tenyészbika. Egyértelmű, hogy luxusban tartjuk 🙂 Angolboxos tartásban, téglával kirakott nyitott és fedett udvarban él szemünk fénye. Persze védeni kell a szénáját, alomszalmáját is. Na de van erőgép is és műhelyre is szükség van… Hát ezt mi egybegyúrtuk. Úgy hívjuk “Főépület”.

Főépület a bikaszállás felől
Főépület a bikaszállás felől
Egyszer majd ajtó is kerül rá...
Egyszer majd ajtó is kerül rá…

Növendék tenyészbikáink ÜSTV állomása sem nélkülöz semmiféle luxust 🙂 Na de a jövő bikáinak ki ne adna meg mindent és ne kényeztetné el őket? A nagyerdő déli “hónaljában” épült, két oldalról zárt épületünk  szellős, napfényes lakosztály, ideális bikanevelő környezet.

Kisbika szálló
Kisbika szálló

Az állatok egészségügyi kezeléséhez szükség van kezelőfolyosóra is. Ennek kialakításánál fontos ismerni az állatok természetét, mozgásuk jellemzőit. Csak ezek ismeretében lehet olyan folyosót építeni, amiben könnyen és balesetmentesen mozgathatók a szarvasmarhák.

Ha jó a folyosó, úgy mozognak az állatok, mint a láncszemek a fogaskeréken
Ha jó a folyosó, úgy mozognak az állatok, mint a láncszemek a fogaskeréken

A folyosó építéséről itt olvashatsz bővebben.

Egyszer majd kerül takarmánytároló, szénapajta, gépszín is a majorba…

Mi így is szeretjük. Egyszerű, célszerű épületekkel.