Épületeink

Mikor belekezdtünk a marhatartásba, nem volt másunk, csak egy akáckarám. Állataink melegedő dombon (trágya és szalma rétegezve) teleltek át.

Hideg, száraz teleken nincs is gond ezzel. Azonban esős nyirkos teleken ázott bundában rengeteg takarmányt égetnek el fűtésre az állatok. Célszerű legalább egy féltetőt felhúzni föléjük, egy beállót eső esetére. Az akác felénk adottság. Nem sokat kellett gondolkozni mi legyen az építőanyag…

Így került tető a tehenek udvarába.

Esővédő féltető a tehenek udvarában. A mögötte lévő épület a bikaszállás-garázs-műhely „Főépület”

Na de a növendékek? Őket óvni kellene a széltől is, hogy fejlődjenek… Legjobb ha dél felől nyitott, északról zárt épületben, nagy kifutóval helyezzük el őket. Nálunk a frissen leválasztott növendék és a kétéves szűzüszők egy épületben, de egymástól karámoldallal, villanypásztorral elszakaszolva foglalnak helyet. Egy etetőút, egy hosszú vályú tartozik a borjúszálláshoz, hogy gépesíthető legyen (majd) az etetés.

Balról borjúszállás, vele szemben elletőboxok
Balról borjúszállás ami az északi oldalon deszkázott, vele szemben elletőboxok, egy etető „úton” elhelyezve
Délről nyitott szálláshely, hogy a téli nap cirógassa az állatokat
A borjúszállás déli nyitott oldala, hogy a téli nap cirógassa az állatokat

A legféltettebb kincs egy törzstenyészetben mindenki atyja, a tenyészbika. Egyértelmű, hogy luxusban tartjuk 🙂 Angolboxos tartásban, téglával kirakott nyitott és fedett udvarban élnek szemünk fényei. Persze védeni kell a szénáját, alomszalmáját is. Na de van erőgép is és műhelyre is szükség van… Hát ezt mi egybegyúrtuk. Úgy hívjuk „Főépület”.

Főépület a bikaszállás felől
Tenyészbika luxuskecó 🙂
Egyszer majd ajtó is kerül rá…

Növendék tenyészbikáink ÜSTV állomása sem nélkülöz semmiféle luxust 🙂 Na de a jövő bikáinak ki ne adna meg mindent és ne kényeztetné el őket? A nagyerdő déli „hónaljában” épült, két oldalról zárt épületünk  szellős, napfényes lakosztály, ideális bikanevelő környezet.

Északról zárt, délről nyitott és még a logónkat is magán viseli. Ez az STV istálló.
Kisbika szálló
Kisbika szálló

Anyáinknak adódik az életében olyan pillanat, mikor egy kis magányra vágynak, illetve segítségre szorulhatnak. Igen, ez az ellési időszak. Azért, hogy el tudjuk különíteni az ellős anyákat és mindenféle szükséges beavatkozást el lehehessen végezni ha rászorulnak, nyakfogóval, szorító ajtóval ellátott ellető boxokat alakítottunk ki. Ez az „Anyaszálló”.

Az „Anyaszálló” szintén délről nyitot, északról zárt épület. A hátsó falon ajtókkal, hogy a folyosóból be lehessen terelni a kiválasztott egyedeket. A déli oldalról zajlok az etetés.

Az állatok egészségügyi kezeléséhez szükség van kezelőfolyosóra is. Ennek kialakításánál fontos ismerni az állatok természetét, mozgásuk jellemzőit. Csak ezek ismeretében lehet olyan folyosót építeni, amiben könnyen és balesetmentesen mozgathatók a szarvasmarhák.

A „Grandin-folyosó” egy olyan csuda, amiben megszorítva legelnek a tehenek és tejet szopiznak a borjak.
Ha jó a folyosó, úgy mozognak az állatok, mint a láncszemek a fogaskeréken
Ha jó a folyosó, úgy mozognak az állatok, mint a láncszemek a fogaskeréken
Egy jó egészségügyi kaloda minden vizsgálat alapja. Az állataink és a mi biztonságunk érdekében nélkülözhetetlen kellék minden szabad tartású marhafarmon.

A folyosó építéséről itt olvashatsz bővebben.

Egyszer majd kerül takarmánytároló, szénapajta, gépszín is a majorba…

Mi így is szeretjük. Egyszerű, célszerű épületekkel.