Egykori major-lakók

Itt azok az állataink találhatók, akik huzamosabb ideig éltek a Mozsi majorban, majd eladásra kerültek. Sokan emlékezetesek maradnak nekünk.

Apolló

Apollo_zsanerkep_1

Apolló elköltözött tőlünk. Vérfrissítés miatt egy másik gazdaságban ügyel a tehenek boldogságára. Apollót örökös tiszteletbeli tagnak nyilvánítjuk, mint első bikánkat és aki 65 borjú apja lett nálunk!

Ő az igazi, a valódi Red Bull. Ő a mi büszkeségünk. Az alapító “atya”. Izmoktól duzzadó, hatalmas testű, közel egy tonnás jószág tele erővel, robbanékonysággal. Nem fél semmitől, csak ijedős. Nem árt senkinek, csak fel tud borítani mindent mi az útjába kerül. Gyengéje a “nők” és a hasa. Ha nincs tehén a közelében, lehangolt. Ha nincs ehető előtte, türelmetlen és goromba. Ha jóllakott, kenyérre lehet kenni, hátára lehet ülni – persze csak a gazdának jár ez a kiváltság… próbálná meg valaki idegen! 🙂 Ételért képes olyan kedvesen nézni, mint egy ma született borjú. Imádja és kiköveteli a kényeztetést, hátvakarást. Hangulata naponta változik. Hol képes lenne eltiporni, máskor pedig a légynek se tudna ártani. Férfi minden porcikájában…nah.

Apolló és az erőfitogtatás

Szépség

Szépség

Szépség igazi vezéregyéniség. Csendes, nem hivalkodó jószág, de megjelenésével lenyűgöz embert, tehenet egyaránt. Ami miatt a limousin marháról kapta a limuzin autó a nevét, az a jellegzetes “vonatfütty” hosszúságú hát. Szépség a mintapéldánya a hosszú hátú húsmarhának.  Testarányaival, nemes vonalú, tökéletes szimmetriával rendelkező fejével lenyűgöző látványt nyújt. Csendesen, határozottan tesz rendet veszekedő, rendetlenkedő alattvalói között: alaposan oldalba taszítja őket. 2012 tavasz óta nem akadt kihívója. Képes órákon át azzal foglalkozni, ki hogy viselkedik, mit eszik, merre jár a csordában. 2016 kivételével  üszőborjakat ellett, 2016-ban és 2018-ban borja tenyészbika jelöltek közé került.

Ursula

Ursula a hatalmas

Ursula volt a vezéregyéniség, mikor mindannyian hozzánk kerültek. Ő jóval nagyobb volt a többieknél, hatalmas hátsó fertállyal és tömeges alkatával lökte odébb a vályunál felsorakozókat. Korábban jellemző volt, hogy a két oldalról megközelíthető vályunál az egyik oldalon állt Ursula, míg a másik oldalon a többi tizennégy üsző 🙂 Mivel senki mással nem foglalkozik, mint önmagával és a takarmánnyal, nem volt alkalmas a vezértehén posztra, Szépség hamar átvette tőle ezt a szerepet. Ursula szerintünk nem bánja, jól elvan a második helyen, felelősség nélkül.

Picur

Óriás Picur

Picur a legfiatalabb tehenünk. Jó fél évvel későbbi születésű a többieknél, így 2012-ben még nem volt érett arra, hogy vemhesüljön. Így 2013 nyarán nem szoptatott, ami meg is látszik termetén. Míg a többiek minden energiájukat a borjúnevelésre fordították, Picur azt tűzte ki célul, hogy nagyobb, erősebb legyen mindenkinél… Így lett óriás a legkisebből. Jellemzően vidám természetű, és korábbi félénkségét barátságosságra cserélte. 2014-től minden évben kiemelkedően fejlődő borjai születnek. 2016-os bikaborja Roland fiatal bika győztes lett a XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon.

Murci

Murci aki szebb, mint az anyja

Murci Csufi lányaként jött a világra. Szép, erős üsző lett a kisebb, félénk borjúból. 2016-os és 2017-es borjai az egyik legszebbek a tenyészbika jelöltek között. Azóta is minden évben bikát ellett és mind tenyészbikaként végzett.

2016 őszén első helyezést ért el borjas tehén kategóriában a X-ik Kaposvári Állattenyésztési Napokon.

Bella

Bella Donna

Bella igen jól fejlett tehenünk volt. Mindennek ellenére igen félénk jószág volt… két év alatt azért sikerült összebarátkoznia velünk 🙂 Bellának nagyon jó volt az étvágya és cseppet sem volt válogatós. Amikor a többiek már elégedetlenkedtek a fű mennyisége és minősége miatt, Bella még jóízűen falatozott. Mikor a többiek fogyásnak indultak, Bella még hízott is 🙂 Szóval nem őt kellett nézni, ha jó átlag kondíciót akartunk építeni az állománynak, mert hihetetlen jó takarmányértékesítő képessége volt. Bella 2019 őszén vehem nélkül maradt és az öregség a többieknél kortábban kiütközött rajta, így szelekcióban vágásra került.

Dóri

A szépszemű Dóri

Dóri a legszebb, legarányosabb alkatú üszőnk volt. Pamela este a mocsár közepén hozta világra, ahonnan terepjáróval kellett kimentenünk a sakálok elől a téli szállásra. Szép nagy szemeivel kissé riadtan szokta szemlélni a világot. 2017-es bikaborja tenyészbikaként lett értékesítve. Sajnos Dóri több borjat nem hozott világra méhgyulladás miatt, így nehéz szívvel vágóra szelektáltuk.

Liza

Liza a szépségkirálynő

Liza Szépség lánya, Szepi testvére volt. Vezértehenünk lányaként tisztában volt uralkodói származásával, büszke, emelt fővel és tartással rótta a legelőket. Erre minden oka meg is volt, hiszen rendkívül szép arányos alkattal és arccal bírt. Sajnos Liza meddőnek bizonyult, több évi próbálkozás ellenére sem lett vemhes, így vágásra került.

Zsuzsi

Zsuzsi a nagyfenekű

Zsuzsi Mustár szigorú nevelése alatt cseperedett fel. Testvéréhez Csilihez hasonlóan ő sem lehetett sokat velünk boci korában, így választás után bizalmatlanul méregetett minket a famíliára jellemző szúrós tekintetével. Persze végül őt is sikerült megszelídíteni. Korosztálya egyik legerőteljesebben izmosodó példánya volt. Lizához hasonlóan Ő is meddő lett, ezért szelektálnunk kellett.

Foltos

Foltos
Foltos

Ő Öreglány leánya, aki szintén istállóból került hozzánk. Három borjúval ajándékozott meg minket. Mivel nem mi neveltük – úgy mint a limousinokat – nem igazán barátságos velünk egyik magyartarka tehén sem. Foltos néha hiányát érzi egy kis vakargatásnak, de fél perc után rádöbben, hogy erre mégsincs szüksége… 2016 kora tavaszán költözött el tőlünk.

Öreglány

Öreglány - A goromba anyós
Öreglány – A goromba anyós

Öreglányt, a goromba anyóst eladtuk. Nem találta helyét a szabad legelőkön, hiszen istállóban született, ott is nőtt fel, így sosem szokta meg a legelést, a napfényt és a szelet… Istállós tartásba került és azonnal kezes báránnyá vedlett 🙂  Nem lehet tudni, mi teszi a marhát boldoggá… Szóval boldogan él, míg meg nem hal…

Panni

Pajkos Panni
Pajkos Panni

Panni füles lánya, igazi plüssállat. Nyugodtan a hónod alá kaphatod a fejét, dögönyözheted a hátát, rángathatod a szája szélét, ő rá se ránt erre. Boci korában is kíváncsi, barátkozó volt. Előszeretettel hancúrozta szét a szalmabálát almoláskor, vagy feküdt a szalmára, mikor odébb akartuk villázni 🙂  Első értékesített tenyészüszőink között volt. Reméljük öregbíti a Mozsi major hírnevét az új helyén.

Hófehérke

Hófehérke, akinek mindenki gyanús
Hófehérke, akinek mindenki gyanús

Hófehérke mintha látta volna a “Gátőr” című filmet. Legfőbb jelmondata: “Az a gyanús, ha nem gyanús”! Folyamatosan résen van, figyel, és mindig két lépés távolságot tart mindentől. Kötelező oltáskor mindig menekülőre fogta a dolgot, lehetetlen helyzetekből is szabadulni tudott. Kerítésen mászott át, sorompók közül csukafejessel szabadult, a kaloda nyakszorítói között préselte át magát… igazi Houdini a lelkem… Mindemellett hihetetlen peches szegény. Már kétszer begyulladt a foga – olyan volt, mintha teniszlabda szorult volna az arcába – valami szeget talált a legelőn és kilyukadt a patája – műanyag cipőt kellett ráhúzni, ami miatt a legnépszerűbb lett a tehenek között. Nem hagytak neki békét, így addig mesterkedett, míg le nem vetette. El is áshatta, mert sosem találtuk meg. 🙂 Amellett, hogy rendkívül szórakoztató egyéniség, gyönyörű borjakat ellik, minden segítség nélkül. Hófehérke 2016-ban vágásra került mert bendője működése leromlott, a többiektől kondícióban leszakadt.

Priscilla

Priscilla aki limousin akart lenni

Priscilla Öreglánnyal és Foltossal együtt került hozzánk. A látszat ellenére magyartarka tehén. Eleinte nehezen szokta meg az új környezetet, és Öreglány szigorú felügyelete alatt élte mindennapjait. Egy idő után feltűnhetett neki, hogy nagyon hasonlít a többiekre, így komolyan ráállt a legelésre és a hízásra, így mára egészen húsmarha jelleget öltött, és teljesen függetlenedett Öreglánytól. Beilleszkedett a limousin gulyába – ami Öreglánynak és Foltosnak sosem sikerült. Egyébként mint ábrázatja mutatja, igen bamba jószág. Békésen legelget, szénát rágcsál és nem törődik a körülötte folyó vitákkal, rangsor beli harcokkal. Egyetlen célja van: minél nagyobb pocakot növeszteni. Olykor úgy néz ki, mintha felfúvódott volna, mert a szénabála felét egyedül is képes eltüntetni fél nap alatt. Füleit hegyezni képtelen. A vízszintes síknál feljebb még sosem emelte. 2012-ben szép borjúval ajándékozott meg minket, ami sajnos 2013-ban nem sikerült. 2014-ben és 2015-ben nagyszerű bikaborjakat nevelt – akik örökölték anyjuk méla ábrázatát és apjuk izomzatát! Priscilla 2017 tavaszán vágásra került, mert megöregedvén folyamatosan elmaradt a gulyától, egyre jobban kiütközött rajta a kor…

Merida

Merida a bátor

Merida a szomorú tehenünk. Régebben vidám jószág volt, azonban 2013  tavasszal halva született a borja, mégpedig sok kinlódás, több órás vajúdás során. Utána sokáig kereste borját, a téli szállás minden zugát átkutatta. Azóta szomorú szemekkel rója a legelőt.  2014-től azonban egészséges borjakat hozott világra. Merida bátorsága miatt kapta nevét. Bár velünk félénk, egyedül ő mert szembe szállni Öreglánnyal, sőt a vályúnál rendszeresen megvédte tőle a többieket! Merida házi vágásra került egy sérülést követően.