Bemutatkozás

Budapesti környezetből, irodai, alkalmazotti mókuskerékből kiszakadva 2011 őszén alapítottuk a “Mozsi Major”-t.

Vállalkozásunk egy kísérlet arra, hogyan találhat vissza a városba szakadt ember a természethez és eleink tudásához.

Célunk olyan kultúrtáj létrehozása a legelőterületen, mely építő jellegű lehet a környezetre és a helyben élőkre nézve egyaránt… és persze olyan minőségi tenyész és hízóállatok nevelése, melyek exportképesek lehetnek, így megélhetést biztosítanak számunkra.

Limousin törzskönyvezett húsmarha tenyészet vagyunk, ahol gyönyörű természetes környezetben szabadtartásban nevelünk tenyészállatokat.

19 anyaállattal és egy tenyészbikával indultunk. 40 hektár használaton kívüli legelőterületet vontunk művelés alá, zöld beruházásként építettük ki a téli szállás karámrendszerét, a nyári legelők villanypásztor védelmét.

Egy régi ’82-es MTZ-vel és sok kézi munkával láttuk el a mindennapi feladatokat. Bár új traktorunk van már, még rengeteg fejlesztés vár ránk folyamatosan épülő gazdaságunkban.

hmv_sarokban

13 thoughts on “Bemutatkozás”

 1. Sziasztok!
  Szeretnék gratulálni a gazdasághoz,nagyon szépek az állatok!Mivel én is szeretnék egy szép egyöntetű állományt kialakítani lenne néhány kérdésem.Volt már kapcsolatotok szarvasmarhával vagy teljesen új volt nektek?Mi alapján választottatok fajtát,ha jól tudom a Limousine egy elég élénk marha,bár nagyon sok jó tulajdonsága van.Magam is fajtaválasztás előtt vagyok,jövő tavasszal vásárolnék 5-10 üszőt kezdésnek jelenleg ez a terv!Ha publikus,megkérdezhetem ti kitől szereztétek be a kezdő állományt?
  Kívánok nektek sok sikert,sok egészséges borjút!

  1. Szia!
   Köszönjük szépen a gratulációt és a hozzászólást is 🙂

   Nekem agrármérnöki egyetemi végzettségem van, így elméletben jó rálátásom volt a fajtákra, illetve a marhatartásra. Gyakorlatom azonban semmi…
   Úgy kezdtük a párommal az egészet, hogy 40 ha gondozatlan legelőterületet volt lehetőségünk művelés alá vonni. Erre lehetett alapozni. Mivel ha-ként egy anya + a szaporulat számítható legelőkihasználtságban, így tudtuk, nincs lehetőségünk nagy állomány kialakítására, ezért a minőségre törekedtünk.
   Több tenyészetbe bejelentkeztünk és elmentünk meglátogatni őket. A gazdák tapasztalataiból próbáltuk összerakni a gyakorlati tudnivalókat az induló állományhoz. Úgy találtuk, hogy 40-50 anyás állományig 2 fő el tudja látni a tehenészet adta munkákat. Mivel ennél nagyobbra a legelőterületünk korlátozottsága miatt nem tudunk növekedni, nem számíthatunk nagy árbevételre a hízóalapanyag értékesítésből. Ebből következett, hogy fajtatiszta, pedigree-s állományt indítsunk, hogy a létszám elérése után a jobban fizető tenyészüsző értékesítésből szerezzünk jövedelmet. A két fő (a párom és én) adott volt, a 40 ha kijelölte az állományméretet, már csak fajtát kellett választani.
   Ökonómiai szempontok szerint a leggazdaságosabb fajtát szerettem volna választani.

   Az Angus rendkívül jó szaporasággal, könnyű elléssel és takarmányra igénytelenséggel rendelkezik, azonban kis testtömegű, így a választott borjak testtömege (ami az értékesítés alapja), kisebb árbevétellel kecsegtet. Angusnál az a jó, ha nagy az állomány.
   A Charolais fajta nagyon “piacos” áru, rendkívül keresett és jól fizet a felvásárló, mert robosztus, gyorsan növő fajta, így a választott bikaborjak is nagyobb tömegűek. Azonabn a Charolais takarmányra igényesebb, nagyobb mennyiségű és jobb minőségű takarmányozást igényel épp a nagyobb növekedési erély miatt. A születő borjak testtömege is nagyobb a többi fajtánál, így a nehézellések száma is magasabb (bármit is állítson a fajta tenyésztő egyesülete…) és a borjak vérmérséklete is olyan, hogy pár napos koráig szinte fel kell pofozni, hogy szopja az anyja tőgyét. Sok esetben cumiztatni kell az első napokban… Az sem mindegy, hogy bamba jószágként könnyebb a borjakat ellopni mellőlük… felénk ez is szempont sajnos.
   A Hereford nem épp piacosnak számító fajta, mert gyorsan faggyúsodik a húsa, így a felvásárlók nem keresik annyira.
   A Magyartarka azonban már elgondolkodtatott minket. Egyrészt érzelmi okokból – mert hát ugye mégiscsak egy hazai fajtáról van szó – másrészt 2011-ben a tarka borjakat vitték mint a cukrot, és a fajta jó adottságokkal rendelkezik. Viszonylag könnyű ellő, közepes igényű, középkorán érő fajta (16-18 hónapos korban fedeztethető). Erős csontozatú, így sok hús “pakolható” rá, mutatósak a bikaborjaik. Azonabn tenyészüsző értékesítés szempontjából már nem annyira közkedvelt, így inkább jó árutermelő (hízóalapanyag) fajtának mondanám.
   A “divatirányzatokat” nem említem (pl: Blonde d’ Aquitaine, Kék-Belga stb…) mert azok keresztezésre, árutermelésre kiváló fajták, de szín állomány tartására nem láttam benne fantáziát.
   Így jutottunk el a Limousin fajtához.
   Különlegessége, hogy minden életkortban vágásérett, kiváló húskihozatallal, mert vékony csontú, jól izmolt fajta.
   Rendkívül könnyen ellő, a borjak kis súllyal születnek (volt olyan marhatartó ismerős, aki azt hitte, fejletlen a borjú, mikor meglátta a szülőcsatornában a lábakat), de nagyon elevenek: egy órával a világrajövetel után majd feldönti az anyját, úgy szopja a tőgyet 🙂 Ugyanilyen erőteljesen növekednek, 6 hónapos választási súlyuk – bár a Charolais-tól kissé elmarad – 220-230 kg úgy, hogy abrakot nem láttak, csak tejet szoptak. Színe és húskihozatala miatt mind a bikaborjak, mint a tenyészüszők nagyon piacosak. Bármennyit el tudnánk adni belőlük – persze mindig változik, hogy mennyiért…
   A Limousin fajta az Angusnál igényesebb a takarmányra és nagyobb mennyiséget is vesz fel, de sokkal kisebb igényű a Charolais-nál, Blonde-nál, még a Magyartarkánál is!
   Mi is találkoztunk olyan rémhírekkel: nehogy Limousin-nal kezdjünk, mert az megeszi az embert, teljesen bolond, megtapos, ha a borja közelébe megyünk, és lehetetlen orvosilag kezelni, mert infaktust kap, ha beszorítják, stb…
   Ebből annyi igaz, hogy nagy állományban tartva, részeges gondozókkal, kiabálva, ütlegelve, kutyáztatva tényleg elvadulhat rendesen. Mi kis állományt tartunk és próbáljuk idomítani őket a könnyen kezelhetőség érdekében (lásd az üszőnevelésről szóló írásom). Sosem tapasztaltuk, hogy velünk szemben agresszívek lennének – persze az egy-két napos borjak mellett figyelni kell az anyákra, de hát az is szempont, hogy jó anya legyen, vigyázzon a borjára nem? Sosem ütlegeljük őket, nem hajtjuk kutyákkal. Mivel kötetlen tartásban vannak, szükséges olyan kezelő karámrendszer kiépítése, melybe beszoríthatók, hogy az orvosi vizsgálatok, esetleges ellés segítés elvégezhető legyen (bár ellésnél sosem kellett még beszorítani egyiket sem, mindig odaengedtek, ha segítségre volt szükségük).
   Én azt javaslom, hogy kezdő állományként 15 üszővel kezdj. Ne vemhes üszővel, hanem 1,5 éves szűzüszőkkel, és ősszel hozd el magadhoz őket. Egy telet takarmányozd, gondozd az állatokat, így hozzád idomulnak, és Te is megismered őket. Fontos, hogy a bikát is ősszel hozd el, és külön bikaszálláson gondozd egy telet. Így ő is hozzád szokik. A mi bikánk idegeneknek nekimegy, de én felülök a hátára. Nem mindegy ez ha az 1 tonnás bika szembejön a szabad legelőn…
   15 üsző alatt csak hobby kategória a marhatartás, nem halad előre az állomány. Bikát azért jobb tartani, mert jobban vemhesülnek az állatok tőle, mint az inszeminálásnál.

   Huhh… kicsit sokat írtam…
   Javaslom, ha van időd, gyere le hozzánk, és szívesen elmondjuk amit eddig tapasztaltunk, illetve élőben láthatod a rendszert, amit felépítettünk eddig…
   Jó ha elmész több tenyésztőhöz, meghallgatsz sok mindenkit.
   Jah és azt a fajtát válaszd, ami Neked tetszik, mert Te fogod nézegetni évtizedekig 🙂

   Üdv,
   Mozsi

   1. Köszi az Írást tanulságos, és igaz, rendes tőletek hogy megosztjátok a tapasztalataitokat. Én magyar tarkát tartok, hasonló körülmények között extenzíven 20ha-os legelőn 24 tehénnel. Most értékesítem az első borjakat. A tehenek nagyon szelídek simán oda lehet menni a napos borjúhoz is, a borjak vitálisak, és jól nőnek. Születtek Blond F1-es borjak is, azok kb. 15%-al gyorsabban nőnek mint a tiszta magyar tarkák, viszont a borjakra nagyon oda kell figyelni, mert nem mindegyik találja a tőgyet, szerintem 15% extra tömegért ez vállalható többletmunka. Egyébként a Blond bika nagyon barátságos, nem veszélyes. Ez nekem azért nagyon fontos, mert télen kézi erővel görgetem a szénabálát a teheneknek, és úgy döntöm rá a szénabála etetőt. Ilyenkor az állatok is ott vannak, és nyugodtan megvárják hogy befejezzem, nem jönnek nekem.

    1. Szia! Igen, mi is így kezdtük, hogy a bálákat kézzel gurítottuk. Esős, saras télen, ha nem akarjuk az udvarukat feljárni traktorral, akkor most is gurítunk. Nálunk a tenyészállat előállítás miatt nagyon fontos, hogy szelídek legyenek az állatok. Mindenki szelíd, kezes tenyészbikát szeretne. Nálunk idén volt olyan, hogy a borjak közel fele valamiért nem találta a tőgyet, így eléggé munkás volt a tavasz. De 100%-os vemhesülés után 100%-os ellés produkáltak a teheneink, a sok munkának köszönhetően pedig 100%-os választás is lesz. Ezért megéri a kínlódás az anyák alatt 🙂 Nehéz ellésetek nem volt a Blond bika miatt?

 2. Sziasztok,
  mindenek előtt engedjétek meg, hogy gratuláljak mind a tenyészethez mind a színvonalas honlaphoz. Órákra kötött le 🙂
  Minden képről és szavatokról sugárzik az állat szeretete és az alázatosság. Nagyon sok sikert kívánok Nektek!
  Egy kérdést is feltennék: ismeritek az Aubrac fajtát?
  Tart valaki Magyarországon. Én láttam őket Franciaországban és elvarázsoltak. Itthon semmit sem találok róluk, pedig belevágnék a tartásukba.

  Üdv
  Laci

 3. Sziasztok!
  Nagyon szeretnék gratulálni Nektek,csodállatos amit,és ahogy csináltok,minden elismerésem!Fantasztikus a honlap is,már kétszer végig olvastam,annyira élvezetes!!Szeretné segítséget kérni Tőletek.Irtátok,hogy 40ha területen gazdálkodtok.Erről a 40ha-terület egy részéről gyüjtitek a téli takarmánynak a szénát,vagy az plussz kaszálló terület?Mi is nekifogtun egy tényleg mini Boci telepnek hobbi szinten(Ha egyszer tudunk találkozni ezt azért kifejteném).Szóval 1.2ha terület lesz bevetve Savanna fümag keverékkel.Csak azt nem tudjuk,ez hány Tehén+szaporulatot bír el.Csak legelő lenne,kaszálló másutt van.Tudom ez sok mindentől függ,de egy viszonyszám azért biztosan van.Most így ránézésre hihetetlennek tűnik,hogy 1tehén+szaporulat/ha.Ez olvastam.Nem tudom elképzelni,hogy le bír ennyit legelni egy Boci+a kicsinye..Tudjuk majd a területet pár ha-ral bőíteni,most kezdésnek ennyi van.Az első Bocikat 2018-őszén szeretnénk megvenni,remélem Tőletek!További jó munkát,sok sikert és örömet kívánok!

  Sziasztok
  Tibi

  1. Szia Tibi!
   Köszönjük szépen a méltatást, igazán jól esik 🙂
   A 40ha terület csak legeltetési célt szolgál. Szénát 10ha kaszálóról + 3,5 ha lucernaföldről gyűjtünk be, és ezt még bővíteni szeretnénk. Adott még 14ha szántóterületünk és egy bérelt 9ha szántó. Idővel ezeket a szántó területeket is lucerna és fűkeverékkel be szeretnénk vetni és kaszálónak használni.
   Bizony-bizony 1 tehén+szaporulatát bírja el egy ha terület. Ha mélyebb terület, ami nyáron nem ég ki, vagy nem N érzékeny, vagyis intenzív gyepgazdálkodást tudsz rajta folytatni, akkor 2-3 tehén/ha a mérce. Ha nincs legelőterületed, akkor egész évben takarmányoznod kell. Lehet úgy is, csak nagyon drága és nagy az üzem és gépigénye. Ebben az esetben át kellene gondolni, hogy tényleg a tenyésztés-e a jó irány Nektek. Ilyenkor szoktam javasolni a magyartarka fajta tartását, kettőshasznúként. Azaz ha kereskedelmi szempontból jó a telephely elhelyezkedése (nagyváros közelsége, nagy átmenő forgalom, forgalmas út mentén) akkor érdemes elgondolkodni a tejfeldolgozáson, sajt, joghurt gyártáson. Ha üsző borjú születik, tejelő lesz, ha bika, akkor a felesleges tejen + kis abrakon, szénán 300kg-ig nevelhető és hízóba eladható.
   Nagyon örülnénk, ha vevőink lennétek, de a limousinnak legelőre volna szüksége és 1,2 ha gyepterülettel nem lenne igazán gazdaságos az üzemméret. Hobby-tehénként a jersey fajtát ajánlanám, kis területigénye és kis mérete miatt. Kiváló tejet ad, bőségesen ellát egy családot egészséges tejtermékekkel.
   Természetesen szivesen látunk benneteket a majorban!

   Üdvözlettel,
   Mozsi

   1. Sziasztok!

    Nagyon köszönöm a válaszotokat!Hát,reménykedtem hogy kicsit több max 5 Bociig elmehetünk,de ha nem,akkor nem,meg van értve.Neki kell hasalni a többi birtok megszerzésének is.Viszonylag dombos terület,valóban a fűhozam gond lehet.Ha megoldható lenne,Januárban,vagy Februárban azért meglátogatnánk benneteket ha nem gond!
    Mégegyszer köszönöm a választ!További sok sikert Nektek!

    Tibi

 4. Sziasztok. Gratulálok az állományhoz. Minden portálon követem munkásságotokat. Én is most kezdeném el a marha tartást. Kisebb volumenű beruházásra futotta jelenleg. Két anyaállatot vettem egy sarolé és egy magyartarka tehén személyében. Mindkettő limuzinnal van rakatva. Mindenképpen kimondott fajtát akarok tartani nem keresztezett állományt, de ezeken kitanulni az induló dolgokat szerintem jó lesz. Sarolé vagy limuzin fajtákban gondolkodom. Sarolé a viszonylag gyorsan hízó állatok miatt nyerő lenne. A limuzinról sok dolgot interneten nem igen találtam. Esetleg személyes tapasztalataid szívesen fogadnám melyik is lenne a jobb választás. Előre is köszönöm.

  1. Kedves László!
   Köszönjük a kedves szavaid. Leginkább azt javaslom, hogy nézd végig a “Mozsi műsor” menüpont alatti adásokat. A fajtaválasztással foglalkozó adást különösen ajánlanám figyelmedbe. A limousinról annál többet nem igen lehet elmondani, de végülis az egész műsorsorozat a limousin fajta tartásáról, és személyes tapasztalataimról szól.

 5. Üdvözöllek Benneteket.
  Már vagy két órája az oldalatokat olvasom , nézem a videóitokat és egyszerűen le vagyok nyűgözve amit csináltok. Fantasztikus és csodálatos amit és ahogyan csináltok.
  Teljes mértékben oktatható és tanítható ahogyan művelitek ezt a “tudományt”.
  Én civil vagyok, de érthető, tanulható minden amit csináltok.
  Gratulálok és továbbra is sok sikert kívánok Nektek.

  1. Köszönjük szépen 🙂
   Kifejezetten ez volt a célunk, hogy egyszerű, érthető módon próbáljunk segíteni a kezdő marhatartóknak.
   Örülünk, hogy “civilként” is élvezetes a “tananyag” 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..