Bikáink és teheneink

Apaállataink

Ramirez

Új francia bikánk, Ramirez 2020. július 27-én született Franciaországban, Camus és fiai limousin törzstenyészetében.

Ramirez – a fotóra kattintva több információ is elérhető a bikáról

Camus és fiai Franciaország leghíresebb limousin tenyésztői közé tartoznak. Mind bikáikkal, mint teheneikkel a legrangosabb versenyek dobogóin állnak, istállójuk falát beborítják az elnyert címek plakettjei.

Tenyészetükre a kiemelkedő ráma és anyai tulajdonságok jellemzőek és épp emiatt esett rájuk a választásunk.

Soleil P

A képhez tartozó alt jellemző üres; Soleil_profil_2023-1024x768.jpg a fájlnév

Soleil – a fotóra kattintva több információ is elérhető a bikáról

Soleil P Franciaországból érkezett hozzánk, Gaec de Montaigut tenyészetből, ahol 2021 augusztus 20-án született – így mondhatjuk Magyarországra készült már születése pillanatában is 🙂

Anyáink

Itt találjátok az anyaállataink bemutatóját, amiben előre vettük a fiatalokat.

A hetedik évfolyam

A 2019-es nőivarú állataink között Pullo mellett már Marci apaságúak is vannak. Az évfolyamból tizen pedigrees tenyészüszőként értékesítésre kerültek, az alábbi hét egyed maradt nálunk továbbtenyésztésre. 2021-ben lettek először vemhesítve, majd első évben Pullo vagy Marci háremébe kerültek. Születési sorrendben következnek.

Bogi HU 32432 3126 2

Bogi fejével veri a mestergerendát

Bogi Pullo és Borsó lányaként látott napvilágot. Igazi Borsó-leszármazottként könnyű felismerni nagy marmagasságáról, finom csontú hosszú lábairól, széles szutyakjáról és hosszú szőrmés füleiről. Ezek mellett anyja barátságos, közvetlen természetét is örökölte, valamint nagy tejtermelését. 2021-ben Marci háremét gazdagította.

Nevezetes borjai:

Vizsla

Andi HU 32432 3127 9

Gyúrós Andi

Andi Pullo és Timi leszármazottja. Jellemző rá a kiváló izmoltság és far. Már egész kicsi korában kiütközött rajta anyja barátságos, érdeklődő természete. 2021-ben ő is Marci háremébe került, de sajnos csak egy évvel később vemhesült Ramireztől.

Hajni HU 32432 3224 1

Hajni a tartózkodó

Hajni Pullo és Majrés borjaként született. Anyja nevéhez hűen kissé tartózkodó személyiség. Édestestvére Marcsinak, az Ő szép arányos alkata és jó medencéje már látható rajta is, bízunk benne, hogy hasonlóan szépen fejlődik. 2021-ben Marci háremében bizonyíthat. 2022-ben és 23-ban szép üszőket ellett.

Laura HU 32432 3227 2

Laura a félénk szépség

Laura az első Marci apaságú üsző a majorban. Anyja Füles, így kiváló gondoskodást kapott borjú korában. Nagy növekedési erélyével már üsző korában utolérte teheneink magasságát. Marci borjaként kiváló medencealakulással bír. Kissé félénk természetű, de reméljük ezt kinövi idővel. Ő Pullo háremébe került 2021-ben. 2023 tavaszán sikeresen felgyógyult egy komoly csülöksérülésből.

Nevezetes borjai:

Ági

Viki HU 32432 3229 6

Viki, aki azt hiszi hogy Ő is ember

Viki Marci apaságú, és Pamela bő tején nevelkedett. Ő a valaha született legbarátságosabb tehenünk. Mióta csak lábra állt, keresi az ember társaságát, minden alkalmat megragad, hogy a közelünkben lehessen. Sokszor úgy tűnik mintha nem értené, miért hagyjuk ott a többi szarvasmarhával, hiszen ő úgy érzi hozzánk tartozik. 2021-ben Pullo háremébe került. Szarvatlan genetikájú.

Nevezetes borjai:

Vitéz- 2023 Alföldi Állattenyésztési Napok fiatal bika I. díj

Zserbó HU 32432 3235 9

Zserbó a csendesen elmélázó nagylány

Zserbó felmenői Marci és Szepi. Zserbó a legfiatalabb az évfolyamból, ezért és talán sötétebb szinezete miatt a többiek eleinte kiközösítették. Ő ezt nem vette zokon, hanem csendesen férevonulva jól lehagyta növekedésben, rámájában a társait, akik utána már nem merték piszkálni. Társai helyett szívesen keresi gazdái társaságát, ha egy kis szeretetre vágyik. Pullo háremébe került 2021-ben. 2022-ben és 23-ban egészséges, barátságos üszőket ellett. Szarvatlan genetikájú.

Így néztek ki alig másfél évesen:

Andi, Viki, Hajni, Laura, Kamilla, Zserbó, Bogi

A hatodik évfolyam nőivarú egyedei (Pullo és Roland 2018-ban született borjai) pedigrés üszőként értékesítve lettek.

Az ötötdik évfolyam

Az itt bemutatott üszők már mind Pullo, a nagydíjas bikánk ivadékai és 2017-ben születtek.

Bár néha úgy tűnik, hogy ugyanazt az üszőt fotóztuk le többször is, mind egyéniségek. Pullo annyira jól örökíti az „arcformáját” a farformája mellett, hogy néhányuk olyan egyforma lett, mint két tojás.

Julcsa HU 32432 2339 1
Julcsa a félénk kecses őzike

Julcsa, Pullo és Merida lányaként született. Félénk, visszahúzódó jellem, de kecsességével és finom csontozatával kitűnik a többiek közül. Szarvatlan genetikájú.

Nevezetes borjai:

Emma, Iván, Vilmos

Vera HU 32432 2340 9
Vera az óriás

Vera, Pullo és Helga lányaként született. Ő a legnagyobb rámájú a társai között. Három éves korára csaknem 900 kilót nyomott. Kissé bizalmatlan volt velünk, így hosszabb időbe telt megszelidíteni. 2018-ban második helyezett lett üsző kategóriában Hódmezővásárhelyen.

Nevezetes borjai:

Bernát

Linda HU 32432 2342 3
Linda a naaagy viziló 🙂

Linda, Pullo és Orsi lányaként  született. Verához hasonló méretekkel rendelkezik, ám Ő jóval izmoltabb. Óriás termete nagy barátságossággal párosul. Szívesen küzd meg a vályú teljes tartalmáért társaival, és ez meg is látszik rajta 🙂 Sajnos első két évben nem sikerült ellenie, nagy reményekkel vártuk első borját. 2022-ben limousin fajtagyőztes lett borjával Lénával az Alföldi Állattenyésztési Napokon. Szarvatlan genetikájú.

Nevezetes borjai:

Léna

Dalma HU 32432 2343 0
Vidám Dalma

Dalma, Pullo és Rozi lányaként látott napvilágot. Könnyen beilleszkedik mindenhova, és nagyon barátságos. 2021-ben erősen izmolt bikaborja született, és utána is szép bikákat ellett.

Nevezetes borjai:

Csatár

Marcsi HU 32432 2345 4
Marcsi a türelmes cukorfalat

Marcsi, Pullo és Majrés lányaként született. Hihetetlenül türelmes és barátságos jószág. Szinte bárhogy lehet kényeztetni, és mi ezt jól ki is használjuk 🙂 Egyenes hát és szép arányos alkat és nagy tejtermelés jellemzi. 2019-ben Kaposváron fajtagyőztes nőivarú állat lett. Első bikája után mindig üszőket ellett.

Nevezetes borjai:

Vince, Zsófi

Eszter HU 32432 2346 1
Eszter a nagyfülű kedvenc

Eszter, Pullo és Füles lányaként született. Nagy füleivel és barátságos, érdeklődő természetével hamar nagy kedvencünk lett. Ezentúl kiemelkedő borjakkal örvendeztet meg minket. Jellemző rá a nagy tejtermelés.

2019-ben  és 2021-ben részt vett a Kaposvári Állattenyésztési Napokon, ahol II. helyezett üsző, majd különdíjas borjas tehén lett.

Nevezetes borjai:

Viktor, Nóra

Kinga HU 32432 2348 5
Kinga a simulékony

Kinga Pullo és Ursula lányaként született. Ő is nagyon barátkozós, mindig kapható egy szelfire 🙂 Minden játékban benne volt borjú korában is, tökéletesen beilleszkedik a csordába. 2023-ban egészséges és barátságos iker üszőket ellett és nevelt fel.

Nevezetes borjai:

Dani

Menta HU 32432 2350 0
Menta a tekintélyes

Menta Pullo lányaként született. Mentát a szigorú Mustár tiltotta tőlünk borjú korában, ezért szófogadó borjúként inkább riadtan elmenekült előlünk, így a kezdeti ismerkedés kicsit döcögősen indult. Mára teljesen levetette félénkségét, és mind velünk, mind a társaival szemben keményen érvényesíteni tudja akaratát. Menta igen jól fejlett egyede az évfolyamának, nagy rámával és jó izmoltsággal bír. Első vemhesítésekor sajnos elvetélt, de következő évben minden rendben ment, és az egyik legjobb borjút ellette.

2021-ben különdíjas borjas tehén lett Kaposváron. 2022-ben I. helyezett borjas tehén lett a Limousin Nemzeti Bajnokságon Taliándörögdön. Szarvatlan genetikájú.

Nevezetes borjai:

Győző

Bodza HU 32432 2442 6
Bodza a kistesó

Bodza Pullo és Borsó lányaként született. Augusztusi borjúként fél évvel fiatalabb az évfolyama tagjainál, így nagyon nehéz gyermekkora volt, hiszen társai könnyedén félrelökték a vályútól, vagy elzavarták a szénarácstól. Mi sok szeretgetéssel és egy-egy kiló plusz abrakkal segítettük a fejlődését. Így Bodza valóban tudja és hallgat is a nevére. Borjai egyenes hátúak, vékony csontúak, de izmoltak is.

Nevezetes borjai:

Bálint, Bogár

Balázs– 2023 Alföldi Állattenyéaztési Napok fiatal bika II. díj

„Csibekori” csoportkép a fenti üszőkről 🙂

12-13 hónaposan balról jobbra: Menta, Eszter, Dalma, Kinga, Luca, Linda, Virág, Adri, Julcsa, Marcsi, Bodza.

A negyedik évfolyam

A 2016-ban született üszőkből öt maradt nálunk a majorban. Egy kivételével mind Apolló lányai. 2018 tavaszán kerültek először Pullo háremébe és 2019-ben mindegyikük szép, egészséges borjút hozott világra. Bori kivételével sajnos a többiek már csak az Egykori major-lakók oldalon láthatók.

Bori

Bori a ,,szomszéd lány”

Bori Pajti lánya, testvéréhez Fruzsihoz hasonlóan neki is meg kellett vívnia a harcait idősebb társaival, hiszen egy-két hónappal fiatalabb náluk. Manapság ez már szerencsére nem látható, szépen utolérte a többieket és konfliktusoktól mentesen elvegyül közöttük. Eddig legtöbbször egészséges üszőket ellett.

Nevezetes borjai:

Brúnó

És akkor következzen a szokásos bocikori csoportkép:

Barbi,Bori,Kriszta,Tündi alig egy évesen 🙂

A harmadik évfolyam

2015-ben hét üszőborjúnk született, mind Apolló lányai. Először 2017-ben Pulló mellé lettek beosztva a legelőnkön. Születési sorrendben következnek.

Bogyó

Bogyó az égimeszelő

Borsó lánya első borjúként született 2015-ben, így testvérei érkezéséig kitüntetett figyelemben részesült, amit igen jól viselt 🙂 A mai napig féltékeny kicsit a többiekre, ha épp nem vele foglalkozunk. Anyjától örökölte kizökkenthetetlenül barátságos természetét. Bogyó a marmagassága növelését tűzte ki fő céljának, már éves korában olyan magas volt, mint teheneink. Reméljük fényes jövő áll előtte, ugyanis magassága és nagy tejtermelése miatt érdekes lehet továbbtenyésztése. Borjai magasak, hosszú egyenes hátúak, barátságosak, már több kiváló eredményű tenyészbikát ellett.

Nevezetes borjai:

Olivér, Alex, Bóbita

Zita

Zita a félénk üszőnk

Zita Meridától örökölte félénkségét. Kisborjú korában meghúzódott a lába, betegsége alatt anyja rettentően óvta tőlünk is, belé nevelve a menekülést. Szerencsére a sérülésnek már nyoma sincs, és lemaradását behozva szép rámás, arányos üsző lett. Félénkségét is legyőzte és megbékélt velünk, bár máig is sokszor riadtan szemléli környezetét. Jó tejének már több tenyészbikát köszönhetünk. Szarvatlan genetikájú.

Nevezetes borjai:

Elmir, Bence,

Zsombor, – 2022 Alföldi Állattenyésztési Napok fiatal bika I. díj

Timi

Timi a díjbirkózó

Timi a legnagyobb súlyú a növendékek közül. Két éves kora előtt elérte a 600 kg súlyt. Nagyon érdeklődő és barátságos kicsi kora óta, mint Bundás borjai általában. Mindig rettentő éhes, és próbál a borjak abrakjához hozzájutni.  Kiemelkedő növekedési erélyt és izmoltságot örökít.

Nevezetes borjai:

Szabolcs  -2019 Alföldi Állattenyésztési Napok fiatal bika III. díj

Andi, Tamara, Rita,

Móni- 2023 Alföldi Állattenyésztési Napok éves üsző és összetett nőivar I. díj

Fruzsi

Fruzsi a csintalan

Pajti lánya a legifjabb a korcsoportjában, így hamar a sarkára kellett álljon hogy érvényesüljön nagyobb testvérei között, de talpraesett, virgonc természetével ez nem jelentett neki gondot. Borjú korában is minden játékban, rohangálásban benne volt. De ha kellett, nagyobb testvéreit is simán rendreutasította vagy arrébblökte hogy több takarmányhoz jusson. Így hamar behozta a korkülönbségből fakadó lemaradását. Gazdáival is barátkozó, csintalan. Vitális üszői mellett 2018-ban bika borjat adott nekünk.

Nevezetes borjai:

 Zoltán.

Íme egy az ovis képeikből:

Bogyó, Fruzsi, Timi, Zita kilenc-tíz hónaposan :)
Bogyó, Fruzsi, Timi, Zita kilenc-tíz hónaposan 🙂

A második nálunk született évfolyam

2014-ben mindössze öt üszőborjúnk született. A téli elkülönített tartást követően 2015 nyarán az évvel idősebb testvéreik mellett szocializálódtak az üszőlegelőn. Az első bokszolásokat követően kialakult a rangsor és szépen megférnek egymás mellett a tágas legelőkön 🙂 Hárman közülük tenyészüszőként lettek értékesítve, a többieket 2016-ban a tehenekkel együtt Pullo vette kezelésbe, így következő tavasszal szép borjakkal ajándékoztak meg minket!

Orsi
Orsi a hatalmas aranyos

Orsi a legszebb és legarányosabb a 2014-es alomból. Hamar túlnőtte a korcsoportját, de nem bocsátkozik rangsor harcokba, hanem szépen meghúzódik a legelő legzöldebb sarkában. Vályúnál sem egy ideges típus, egyszerűen elsodor mindenkit különösebb erőfeszítés nélkül, majd nyugodtan inni kezd egyedül. Picur lányaként kedves, aranyos a gazdáival. Minket még nem tessékelt odébb sehonnan 🙂 2016 őszén második helyezést ért el üsző kategóriában a X-ik Kaposvári Állattenyésztési Napokon. Szintén 2016 őszén ötödik helyezett lett a fiatal üszők között Kapolcson a Limousin Tenyésztők Egyesületének nyílt napján.  Jó tejének köszönhetően izmolt, nagy növekedési eréllyel rendelkeznek borjai. Szarvatlan genetikájú.

Nevezetes borjai:

Linda -2022 Alföldi Állattenyésztési Napok fajtagyőztes borjas tehén

Panni -2021 Alföldi Állattenyésztési Napok összevont nőivar I. díj, 2022 Limousin Nemzeti Bajnokság vemhes üsző II. díj

Rozi
Rozi

Rozinak jól sikerült a szarvtalanítása (nem úgy mint nagy testvérének, Lilinek), mert Szarvacska lányaként tülök-várományosként született. A rangsorban vehemensen védi a helyét, határozott jellem.

Nevezetes borjai:

Dalma, Panka

Ádám – 2019 Alföldi Állattenyésztési Napok fiatal bika IV. helyezett

Lássuk milyenek voltak 10 hónaposan:

Az öt muskétás 2014 telén :)
Az öt muskétás 2014 telén 🙂

Az első nálunk született generáció:

A 2013-ban kilenc üszőborjú született a majorban. Őket nem értékesítettük, hanem saját tenyészüszőt neveltünk belőlük. 2015 tavaszán vemhesítettük őket. Első vemhességüket spermabeültetés útján szerezték meg. Apolló, az apjuk ebben az évben még a major bikája maradt annak érdekében, hogy egységes genetikájú törzsállomány legyen a jövő nemzedékének alapja. 2016-tól már Pulló, illetve Marci háremének tagjai. Mint korábban írtuk, mindennapi nevelésben részesítjük őket – azaz sokat foglalkozunk velük – hiszen fontos, hogy könnyen kezelhető állománnyal rendelkezzünk. Születési sorrendben mutatjuk be őket.

Lili
Lili az unikornis

Szarvacska lányaként a Mozsi major első bennszülött limousin borja. Szarvtalanítása – az első ilyen műveletünk – félsiker lett… majd később, mikor a visszahajló szarva vége majnem elérte a szemét, megszabadítottuk unikornis mivoltától… Legnagyobb testvérként komolyan és bölcsen rója a legelőket. 2016-ban ellett először, bikaborja rögtön a tenyészbika jelöltek közé került. Jellemzően magas, hosszú lábú üszőket, és erősen izmolt bikákat ellik.

Nevezetes borjai:

Dávid, Luca, Samu, Zeusz, Anna

Rágcsa
Rágcsa aki megkóstol

Ursula lánya nevéhez híven ízéről ismerkedik a világgal, benne a többi állattal, emberrel és ehető/ehetetlen dolgokkal. Már kisboci korától barátkozik velünk, lelkesen húzgálta és csócsálta gumicsizmától mellényig amit csak elért rajtunk a borjúkarámban. 🙂 2017-től bikaborjai rendre tenyészbikaként lettek értékesítve.

Nevezetes borjai:

Ábel, Oszkár, Kende, Simon

Kata
Helga mása Kata

Szakasztott Helga, bár anyjánál sokkal fejlettebb, izmosabb testalkatú. Ő az egyik legfejlettebb a korcsoportjában. Szintén hóbortos a hölgy, mint az anyja. Egyszer lelkesen odajön barátkozni, máskor meg jó messzire elkerüli az embert. Anyjához hasonlóan nagy növekedési erélyű borjakat hoz világra, többnyire üszőket.

Nevezetes borjai:

Szilárd, Kornél

Majrés
Majrés aki nem fél 🙂

Szarvalt üszőborjúnk – Bella lánya – rendkívül bizalmatlan mindennel ami mozog és ami ismeretlen számára, pedig jól fel volt fegyverkezve… míg biztonsági okokból szarvatlanítva nem lett. Nehezen, de mára sikerült a bizalmába kerülnünk. Nevét meghazudtolva Szépség távozása után Ő vette át a vezértehén szerepét. 2016-ban született borja először, mely szintén tenyészbika jelöltek közé került.

Nevezetes borjai:

Artúr,

Marcsi- 2019 Kaposvári Állattenyésztési Napok fajtagyőztes

Feri, Hajni

A csipet csapat 2013 nyarán, tojáshéjjal a fenekén 🙂

csipet_csapat
Majrés, Szepi, Csili, Lili, Kata

A kezdő csapat:

Borsó
Borsó aki hallgat a nevére

Borsó nevét a bors szóból származtatja, mivel a többieknél kisebb, vékonyabb, azonban társaival az egyik legharciasabb üsző volt mikor hozzánk érkeztek. A többiekkel komoly harcokat vívott a vályúnál, a gondozóival azonban elsők között kötött barátságot. Ő volt az első „plüsstehenünk” 🙂 Mai napig az egyik legkedvencebb tehenünk, grimaszaival és fültartásával sokszor megnevettet minket. Erősségei a finom csontozat, jó magasság, jó tejtermelés és izmolt far örökítése.

Nevezetes borjai:

Bogyó, Tóni, Bodza, Bogi, Milos, Boróka

Helga
Hangulatvezérelt tehenünk, Helga

Helga igen különleges személyiség. Hangulata mint az időjárás, úgy változik. Egyik nap szelíd mint egy falat kenyér, másnap viszont morcos. Van amikor lobogó fülekkel lohol az itatóvályúhoz, máskor meg határozottan bosszankodik, hogy inni is kell. Általában, ha megsimogatjuk az orrát, heves bólogatásba kezd, mint akinek nem esik jól a cirógatás. 2013-tól minden évben szép borjakat hozott a világra.  Erősségei a szép tőgy és nagyon nagy növekedési erélyű borjak.

Nevezetes borjai:

Kata,

Vera -2018 Alföldi Állattenyésztési Napok éves üsző III. díj

Hunyad -2019 Alföldi Állattenyésztési Napok fiatal bika I. díj

Hektor,

Góliát -2021 Alföldi Állattenyésztési Napok fiatal bika II. díj

Lea

Füles
Füles a szerénység szobra

Igazán csak jót írhatunk róla. Szerény, visszahúzódó, konfliktuskerülő, csendes, jó magaviselettel rendelkező jószág. A visszahúzódás a velünk való viszonyára is jellemző, szinte észre se lehet venni a többiek között. Különleges ismertetőjele a bal füle, ami denevérszárny formájú. Nagyon szép borjakat ellik segítség nélkül. Bár növekedésben elmaradt a többiektől, hiszen minden erejét energiáját nagy növekedési erélyű, erőteljes borjai nevelésére fordítja. Szintén nagyon jó tejű tehenünk.

Nevezetes borjai:

Kriszta,

Eszter -2019 Kaposvári Állattenyésztési Napok üsző II. díj, 2021 Kaposvári Állattenyésztési Napok borjas tehén különdíj

Laura, Katica

Mustár
Mustár, aki úgy néz rád, hogy elfutsz

Mustár egy csípős hangulatú állat. Szemöldökét mindig összehúzza ha keresztezed az útját. Látod rajta, hogy zavarod. Zavarod a jelenléteddel, a kétlábon járásoddal, a színes ruháiddal, a beszédeddel. Egyáltalán nem hiányzol neki. Csak ha éhes. Akkor nagyon. De azért akkor is csúnyán néz rád. Mert ő Mustár. Eddig minden évben szép erőteljes borjakat adott. Menta nevű borja 2021-ben különdíjas borjas tehén Kaposváron. Erőssége, hogy borjai nagyon vitálisak, fél órán belül megtalálják anyjuk tőgyét és őt majd felborítva szopni is kezdenek. Homozigóta szarvatlan genetikájú.

Nevezetes borjai:

Csili, Andor, Menta, Nándor, Lucifer, Gyömbér, Örs