Bikáink és teheneink

Ezt az oldalt érdemes végigpörgetni, mert az alján vannak a legszebb állataink, a fiatalok 🙂

Pullo

Pullo a kétszeres hódmezői nagydíjas

A dinasztiaalapító bikánk Apolló volt. Ő már más tenyészetben hajtja a lányokat. Új reménységünk Pullo aki 2016 februárban érkezett  a majorba. Apollót váltotta a posztján, megkapva annak lányait is a hárembe.

14 hónaposan 669 kg-al zárta a teljesítményvizsgát, STV alatti 1897 g/nap súlygyarapodással!!!

Az eredményei a következők lettek (az első két bekezdést kivéve 9 az adható legmagasabb pontszám):

 • Kondíció: 2
 • Vérmérséklet: 2
 • Fajtajelleg:
  • Összbenyomás: 8
  • Felső vonal: 7
  • Far egyenesség: 7
  • Lábszerkezet: 8
 • Váz fejlettség:
  • Marmagasság: 7
  • Testhosszúság: 8
  • Mellkas mélység: 8 (a bírált egyedek között a legmagasabb pontszám)
  • Csípőszélesség: 8 (a bírált egyedek között a legmagasabb pontszám)
 • Szélesség:
  • Mellkas: 8
  • Mar: 7
  • Hát: 7
  • Far II: 8
 • Izmoltság:
  • Ágyék vastagság: 8
  • Combkerekség: 9
  • Combszélesség: 9
  • Combhosszúság: 7

Ősei kiemelkedőnek számítanak a francia tenyésztőknél: apja Armoric, akinek anyai nagyapja Mas Du Clo (aki az egyik leghíresebb francia tenyészbika). Anyja Victorie, akinek apja Mozart, aki szintén a francia tenyésztés kiválósága.

Őseit és eredményeit ismerve bízunk benne, hogy ezeket a kiváló tulajdonságokat továbbörökíti utódaiba…

Amit az első pár hónapban mi tanítottunk neki: füvet enni, legelni, terepen járni, fákon vakaródzni, villanypásztort “használni”… Mindezt azért, mert nevelése során csoportos istállóban volt elhelyezve, mindig tető alatt, mély szalmaágyon, takarmánykeverékkel a jászolban. Se füvet, se villanypásztort se fákat, eget, legelőt nem látott mielőtt hozzánk került. Szóval egy herceg költözött le vidékre 🙂 Meg kellett ismernie mi is az élet valójában. Már Pullo második “fészekalját” neveljük és tapasztalatunk szerint egyenes izmolt hátát és duplán izmolt farát kiválóan örökíti utódaiba.

Díjai:

2018 május: Fajtagyőztes tenyészbika és Nagydíjas (fajták közti versenyben) a XXV. Alföldi Állattenyésztési Napokon Hódmezővásárhelyen.

2017 szeptember: OMÉK limousin fajtagyőztes

2017 május: Fajtagyőztes tenyészbika és Nagydíjas (fajták közti versenyben) a XXIV. Alföldi Állattenyésztési Napokon Hódmezővásárhelyen.

2016 október: Első díjat nyert fiatal bika kategóriában a Limousin Tenyésztők Egyesületének nyílt napján Kapolcson.

2016 szeptember: Második helyezést ért el a X-ik Kaposvári Állattenyésztési Napokon.

Pullo 2016-ban kapolcsi kupagyőztes

Marci

Franciául Marquis névre hallgató bikánk 2017 október végén érkezett a tenyészetünkbe egyenesen Franciaországból a Sommet de l’élevage 2017 kiállításról. Elegáns megjelenésű, hatalmas növekedési eréllyel és marmagassággal rendelkező bikánktól az állomány rámájának növekedését várjuk. Pullo és Marci segítségével megpróbáljuk a maximumot kihozni az ormánsági legelők adottságaiból, hogy a francia állományokra jellemző minőséget Magyarországon is elérhetővé tegyük.

Marciról részletes leírást a képre kattintva találtok!

Marci a kékvérű francia

Borsó

Borsó

Borsó nevét a bors szóból származtatja, mivel a többieknél kisebb, vékonyabb, azonban Ursula után a második legharciasabb üsző volt mikor hozzánk érkeztek. Agresszivitását a többieken vezette le a vályunál, a gondozóival azonban elsők között kötött barátságot. Ő volt az első “plüsstehenünk” 🙂 Hosszú harcok után behódolt Szépségnek Ő is. Mai napig az egyik legkedvencebb tehenünk, grimaszaival és fültartásával sokszor megnevettet minket. 2016 évi bikaborja az egyik legjobb súlygyarapodású, így a tenyészbika jelöltek közé került.

Bundás

A leg. Legkövérebb, legbundásabb tehenünk.

Bundás az egyik legfiatalabb a kezdő csapatból amellett, hogy a legbundásabb és legkövérebb a csordából. Nehezen barátkozott, de mára kezes jószággá lett. Állandó éhségérzettel küszködik, elsőként érkezik etetéskor a vályúhoz. Ugye nem is látszik rajta? 🙂 Könnyen felismerhető dús hajáról és messzire világító fehér szemkontúrjáról, mivel Bundás ad a megjelenésére. 2013-ban sajnos nem született borja, mert még túl fiatalnak bizonyult az efféle örömökhöz. De 2014-től rendre az egyik legszebb, legerőteljesebb üszőket és bikákat adja a gazdaságnak. 2017-ben iker bikaborjakat ellett, melyek kitűnőre végeztek a tenyészbikák teljesítmény vizsgáján.

Szarvacska

Szarvacska az értelmiségi

Szarvacska igen, a szarváról kapta a nevét. Ő az egyetlen a limousin-ok közül, aki szarvakkal érkezett hozzánk. Igen szelíd, jóindulatú, csendes kultúrált lény. Veszekedéskor mindig félreáll, kerüli a konfliktusokat, de ha nincs más út, hasznát veszi szarvainak…. és ez így is volt, míg fiatal fruska volt. Majd öntudatára ébredt és szarvait fegyverként fordította társai ellen. Ezzel meg is pecsételte sorsát és Szarvacska szarvatlanka lett… Sokszor csendesen elrágódik a világ dolgain, szemét a messzeségbe fúrva gondolkodik. Szinte hallani ahogy forognak a kerekek a fejében. Ő hozta világra az első limousin borjút a majorban. Gondoskodó, de borjainak nagy szabadságot biztosító anya.

Helga

Hangulatvezérelt tehenünk, Helga

Helga igen különleges személyiség. Hangulata mint az időjárás, úgy változik. Egyik nap szelíd mint egy falat kenyér, másnap viszont morcos. Van amikor lobogó fülekkel lohol az itatóvályúhoz, máskor meg határozottan bosszankodik, hogy inni is kell. Általában, ha megsimogatjuk az orrát, heves bólogatásba kezd, mint akinek nem esik jól a cirógatás. 2013-tól minden évben szép borjakat hozott a világra. A tehénállományból a legszebb borjakat ő adja a Pullóval kötött házasságból. 2017-es születésű üszőborja – Vera – hódmezőn III. helyezett lett a fiatal üsző kategóriában. 2018 márciusban 47kg-os bikaborjat ellett mindennemű segítség nélkül, Hunyadot, aki 2019-ben Hódmezővásárhelyen I. helyezett lett fiatal bika kategóriában.

Mustár

Mustár, aki úgy néz rád, hogy elfutsz

Mustár egy csípős hangulatú állat. Szemöldökét mindig összehúzza ha keresztezed az útját. Látod rajta, hogy zavarod. Zavarod a jelenléteddel, a kétlábon járásoddal, a színes ruháiddal, a beszédeddel. Egyáltalán nem hiányzol neki. Csak ha éhes. Akkor nagyon. De azért akkor is csúnyán néz rád. Mert ő Mustár. Eddig minden évben szép erőteljes borjakat adott. Jellemző, hogy borjait nem kell pesztrálgatni, fél órán belül megtalálják anyjuk tőgyét és majd felborítva szopni is kezdenek. 2016-os bikaborja tenyészbikaként lett értékesítve, 2018-ban is a tenyészbika jelöltek közé került bikaborja.

Pamela

Pamela 90-60-90 🙂

Pamela nagy szemein keresztül ijedten mered a világra. Csendes, visszahúzódó jószág, pedig testalkatának köszönhetően előrébb is lehetne a rangsorban. Nevét hatalmas tőgyeinek köszönheti 🙂 Jó tejének köszönhetően minden évben szép borjakkal ajándékoz meg minket. 2018-ban született bikaborja, Ottó 2019-ben a KÁN-on fajtagyőztes tenyészbika lett.

Pajti

Pajti a házikedvenc

Pajti a legbarátságosabb tehenünk. Egy igazi plüsstehén. Lehet vakarni a füle tövét, simogatni a hátát, átkarolni a nyakát, ránehezkedni, megcibálni az arcát, jól megdögönyözni, stb… Mikor megérkezett hozzánk, félénk pici üszőborjú volt. Sokan mondták, hogy nem volt érdemes megvenni, nem lesz belőle semmi… Aztán megnőtt, megbátorodott, és hozzánk nőtt. Füttyszóra hívható, mindig vevő egy kis vakargatásra. Gyönyörű bikaborjakat ellett 2013-ban és 2014-ben is, majd azt követő két évben üszőket hozott a világra. 2017-es születésű bikaborja a legjobb életnapi gyarapodást hozza a sajátteljesítmény vizsgálaton.

Füles

Füles a szerénység szobra

Igazán csak jót írhatunk róla. Szerény, visszahúzódó, konfliktuskerülő, csendes, jó magaviselettel rendelkező jószág. A visszahúzódás a velünk való viszonyára is jellemző, szinte észre se lehet venni a többiek között. Különleges ismertetőjele a bal füle, ami denevérszárny formájú. Nagyon szép borjakat ellik segítség nélkül. 2013 óta növekedésben kicsit elmaradt a többiektől, mert minden erejét energiáját nagy, erőteljes borjai nevelésére fordította.

Csufi

Csufi a rút kiskacsa

Csufi arca nem csak nekünk tűnik kicsit csúfnak, a többiek is vegyes érzelmekkel viseltetnek iránta. Korábban szinte kiközösítették, mostanra elfogadták. 2013-ban szép üszőborjat ellett, és minden szeretetét a borjára fordította, így abban az évben az egyik legszebb, legnagyobb üsző az övé volt. Azóta is szép üszői születtek.

Az első nálunk született generáció:

A 2013-ban kilenc üszőborjú született a majorban. Őket nem értékesítettük, hanem saját tenyészüszőt neveltünk belőlük. 2015 tavaszán vemhesítettük őket. Első vemhességüket spermabeültetés útján szerezték meg. Apolló, az apjuk ebben az évben még a major bikája maradt annak érdekében, hogy egységes genetikájú törzsállomány legyen a jövő nemzedékének alapja. 2016-tól már Pulló háremének tagjai. Általában fizimiskájukon az anyjukra hasonlítanak. Mint korábban írtuk, mindennapi nevelésben részesítjük őket – azaz sokat foglalkozunk velük – hiszen fontos, hogy könnyen kezelhető állománnyal rendelkezzünk. Születési sorrendben mutatjuk be őket.

Lili

Lili az unikornis

Szarvacska lányaként a Mozsi major első bennszülött limousin borja. Szarvtalanítása – az első ilyen műveletünk – félsiker lett… Legnagyobb testvérként komolyan és bölcsen rója a legelőket. 2016-ban ellett először, bikaborja rögtön a tenyészbika jelöltek közé került.

Szepi

Szépség lánya, Szepi

Vezértehenünk lánya velünk hamar megbarátkozott, és ez a mai napig így van. Mindig ő az első a csordából, aki odajön hozzánk üdvözölni és kérni egy kis vakargatást. Szeret egyedül elmélázni a világ dolgairól. 2016-tól  minden évben szép erős üszőborjakat ellett. 2016-os üszője II. helyezett lett Hódmezővásárhelyen üsző kategóriában.

Rágcsa

Rágcsa aki megkóstol

Ursula lánya nevéhez híven ízéről ismerkedik a világgal, benne a többi állattal, emberrel és ehető/ehetetlen dolgokkal. Már kisboci korától barátkozik velünk, lelkesen húzgálta és csócsálta gumicsizmától mellényig amit csak elért rajtunk a borjúkarámban. 🙂 2017-ben borja tenyészbikaként lett értékesítve.

Csili

Csili az édes-csípős

Mustár lányaként örökölte anyja szúrós tekintetét. Szigorú fizimiskája ellenére rendkívül barátságos, kedves jószág. Ő az egyetlen a csordában, akinek hullámos a téli bundája. 🙂 2017-ben borja tenyészbikaként lett értékesítve.

2017 szeptemberben OMÉK különdíjas lett borjas tehén kategóriában.

Kata

Helga mása Kata

Szakasztott Helga, bár anyjánál sokkal fejlettebb, izmosabb testalkatú. Ő az egyik legfejlettebb a korcsoportjában. Szintén hóbortos a hölgy, mint az anyja. Egyszer lelkesen odajön barátkozni, máskor meg jó messzire elkerüli az embert. 2016-tól egészséges üszőborjakat hozott világra.

Majrés

Majrés

Szarvalt üszőborjúnk – Bella lánya – rendkívül bizalmatlan mindennel ami mozog és ami ismeretlen számára, pedig jól fel volt fegyverkezve… míg biztonsági okokból szarvatlanítva nem lett. Nehezen, de mára sikerült a bizalmába kerülnünk. 2016-ban született borja először, mely szintén tenyészbika jelöltek közé került. 2017-ben született Marcsi nevű lánya 2019-ben a KÁN-on fajtagyőztes nőivarú állat lett.

A csipet csapat 2013 nyarán, tojáshéjjal a fenekén 🙂

csipet_csapat
Majrés, Szepi, Csili, Lili, Kata

A második nálunk született generáció

2014-ben mindössze öt üszőborjúnk született. A téli elkülönített tartást követően 2015 nyarán az évvel idősebb testvéreik mellett szocializálódtak az üszőlegelőn. Az első bokszolásokat követően kialakult a rangsor és szépen megférnek egymás mellett a tágas legelőkön 🙂 2016 óta a tehenekkel együtt Pullo vette kezelésbe őket így tavasszal szép borjakkal ajándékoztak meg minket!

Orsi

Orsi a hatalmas aranyos

Orsi a legszebb és legarányosabb a 2014-es alomból. Hamar túlnőtte a korcsoportját, de nem bocsátkozik rangsor harcokba, hanem szépen meghúzódik a legelő legzöldebb sarkában. Vályúnál sem egy ideges típus, egyszerűen elsodor mindenkit különösebb erőfeszítés nélkül, majd nyugodtan inni kezd egyedül. Picur lányaként kedves, aranyos a gazdáival. Minket még nem tessékelt odébb sehonnan 🙂

2016 őszén második helyezést ért el üsző kategóriában a X-ik Kaposvári Állattenyésztési Napokon.

Szintén 2016 őszén ötödik helyezett lett a fiatal üszők között Kapolcson a Limousin Tenyésztők Egyesületének nyílt napján.

Rozi

Rámás Rozi

Rozinak jól sikerült a szarvtalanítása (nem úgy mint nagy testvérének, Lilinek), mert Szarvacska lányaként tülök-várományosként született. Visszahúzódó, békés jellem. 2018-ban született bika borja Ádám, 2019-ben Hódmezővásárhelyen 4. helyezett lett a fiatal limousin tenyészbikák versenyében.

Testvéreik, Panni, Kajla és Zsiráf pedigree-s tenyészüszőként 2016 tavaszán értékesítésre került, így az “Egykori major-lakók” között találhatók.

Lássuk milyenek voltak 10 hónaposan:

Az öt muskétás 2014 telén :)
Az öt muskétás 2014 telén 🙂

A harmadik generáció

2015-ben hét üszőborjúnk született, mind Apolló lányai. Először 2017-ben Pulló mellé lettek beosztva a legelőnkön. Születési sorrendben következnek.

Bogyó

Bogyó az égimeszelő

Borsó lánya első borjúként született 2015-ben, így testvérei érkezéséig kitüntetett figyelemben részesült, amit igen jól viselt 🙂 A mai napig féltékeny kicsit a többiekre, ha épp nem vele foglalkozunk. Anyjától örökölte kizökkenthetetlenül barátságos természetét. Bogyó a marmagassága növelését tűzte ki fő céljának, már éves korában olyan magas volt, mint teheneink. Reméljük fényes jövő áll előtte, ugyanis magassága miatt érdekes lehet továbbtenyésztése. 2018-ban és 2019-ben született bikaborjai magasak, hosszú egyenes hátúak, így tenyészbikának válogattuk be őket.

Zita

Zita a félénk üszőnk

Zita Meridától örökölte félénkségét. Kisborjú korában meghúzódott a lába, betegsége alatt anyja rettentően óvta tőlünk is, belé nevelve a menekülést. Szerencsére a sérülésnek már nyoma sincs, és lemaradását behozva szép rámás, arányos üsző lett. Félénkségét is legyőzte és megbékélt velünk, bár máig is sokszor riadtan szemléli környezetét.

Timi

Timi a díjbirkózó

Timi a legnagyobb a növendékek közül. Két éves kora előtt elérte a 600kg súlyt. Nagyon érdeklődő és barátságos kicsi kora óta, mint Bundás borjai általában. 2018-ban gyönyörű, izmos bikát hozott világra, akit beválogattunk a tenyészbika jelölt csapatba. Szabolcs végül 2019-ben Hódmezővásárhelyen III. helyezett limousin fiatal bika lett.

Fruzsi

Fruzsi a csintalan

Pajti lánya a legifjabb a korcsoportjában, így hamar a sarkára kellett álljon hogy érvényesüljön nagyobb testvérei között, de talpraesett, virgonc természetével ez nem jelentett neki gondot. Borjú korában is minden játékban, rohangálásban benne volt. De ha kellett, nagyobb testvéreit is simán rendreutasította vagy arrábblökte hogy több takarmányhoz jusson. Így hamar behozta a korkülönbségből fakadó lemaradását. Gazdáival is barátkozó, csintalan. 2018-ban bika borja született, akit beválogattunk a tenyészbika jelölt csapatba.

Íme egy az ovis képeikből:

Bogyó, Fruzsi, Timi, Zita kilenc-tíz hónaposan 🙂

A negyedik generáció

A 2016-ban született üszőkből öt maradt nálunk a majorban. Tündi kivételével mind Apolló lányai. 2018 tavaszán kerültek először Pullo háremébe és 2019-ben mindegyikük szép, egészséges borjút hozott világra. Őket is születési sorrendben mutatjuk be.

Tündi

Tündi a nagytestvér

Tündi Szepi és Vb Elit borjaként látott napvilágot. Legnagyobb testvérként és Szépség unokájaként bátor és határozott egyéniség, de örökölte anyja közvetlenségét is.

2017-ben II. helyezett lett üsző kategóriában a XXIV. Alföldi Állattenyésztési Napokon.

Kriszta

Kedves, komoly Kriszta

Kriszta Füles szerető gondoskodása alatt nőtt fel. Kicsi kora óta rendkívül nyugodt, kiegyensúlyozott, barátságos természetű jószág. Gazdái nagy örömére mindig vevő egy kis kényeztetésre 🙂

Barbi

Barbi baba

Barbi Pamela bő tején nevelkedett. Kecsességével tűnik ki a társai közül. Anyja révén kicsit félénk a természete, (mint nagytestvérének Dórinak) de mára már szépen beilleszkedett és gazdáival is jól kijön 🙂

Bori

Bori a ,,szomszéd lány”

Bori Pajti lánya, testvéréhez Fruzsihoz hasonlóan neki is meg kellett vívnia a harcait idősebb társaival, hiszen egy-két hónappal fiatalabb náluk. Manapság ez már szerencsére nem látható, szépen utolérte a többieket és konfliktusoktól mentesen elvegyül közöttük.

Betti

Betti a legfiatalabb szépség

Betti május végi borjúként választás után másodmagával egy külön istállóban nevelkedett egész télen egy szintén májusi társával. Legfiatalabb borjúként kitüntetett figyelmet és gondoskodást kapott, amire szükség is volt, hiszen Bella borjaként és Majrés testvéreként rettentően félénk volt. Amint legyőzte félénkségét kedvességgel és bújással hálálta meg a gondoskodást.

És akkor következzen a szokásos bocikori csoportkép:

Barbi, Bori, Kriszta, Tündi alig egy évesen 🙂