Bikáink és teheneink

Apaállataink

Pullo

A dinasztiaalapító bikánk Apolló volt. Ő már más tenyészetben hajtja a lányokat. Új reménységünk Pullo 2016 februárban érkezett  a majorba. Apollót váltotta a posztján, megkapva annak lányait is a hárembe.

Pullo ősei kiemelkedőnek számítanak a francia tenyésztőknél: apja Armoric, akinek anyai nagyapja Mas Du Clo (aki az egyik leghíresebb francia tenyészbika). Anyja Victorie, akinek apja Mozart, aki szintén a francia tenyésztés kiválósága.

Pullóról részletes leírást a képre kattintva találtok!

Pullo a kétszeres hódmezővásárhelyi nagydíjas

Marci

Franciául Marquis névre hallgató bikánk 2017 október végén érkezett a tenyészetünkbe egyenesen Franciaországból a Sommet de l’élevage 2017 kiállításról. Elegáns megjelenésű, hatalmas növekedési eréllyel és marmagassággal rendelkező bikánktól az állomány rámájának növekedését várjuk. Pullo és Marci segítségével megpróbáljuk a maximumot kihozni az ormánsági legelők adottságaiból, hogy a francia állományokra jellemző minőséget Magyarországon is elérhetővé tegyük.

Marciról részletes leírást a képre kattintva találtok!

Marci a kékvérű francia

Anyáink

Itt találjátok az anyaállataink bemutatóját, amiben előre vettük a fiatalokat.

A hetedik évfolyam

A 2019-es nőivarú állataink között Pullo mellett már Marci apaságúak is vannak. Az évfolyamból tizen pedigrees tenyészüszőként értékesítésre kerültek, az alábbi hét egyed maradt nálunk továbbtenyésztésre. 2021-ben lettek vemhesítve, majd Pullo vagy Marci háremébe kerültek. Ők is születési sorrendben következnek.

Bogi HU 32432 3126 2

Bogi fejével veri a mestergerendát

Bogi Pullo és Borsó lányaként látott napvilágot. Igazi Borsó-leszármazottként könnyű felismerni nagy marmagasságáról, finom csontú hosszú lábairól, széles szutyakjáról és hosszú szőrmés füleiről. Ezek mellett anyja barátságos, közvetlen természetét is örökölte. 2021-től Marci háremét gazdagítja.

Andi HU 32432 3127 9

Gyúrós Andi

Andi Pullo és Timi leszármazottja. Jellemző rá a kiváló izmoltság és far. Már egész kicsi korában kiütközött rajta anyja barátságos, érdeklődő természete. 2021-től ő is Marci háremébe került.

Hajni HU 32432 3224 1

Hajni a tartózkodó

Hajni Pullo és Majrés borjaként született. Anyja nevéhez hűen kissé tartózkodó személyiség. Édestestvére Marcsinak, az Ő szép arányos alkata és jó medencéje már látható rajta is, bízunk benne, hogy hasonlóan szépen fejlődik. 2021-től Marci háremében bizonyíthat.

Laura HU 32432 3227 2

Laura a félénk szépség

Laura az első Marci apaságú üsző a majorban. Anyja Füles, így kiváló gondoskodást kapott borjú korában. Nagy növekedési erélyével már üsző korában utolérte teheneink magasságát. Marci borjaként kiváló medencealakulással bír. Kissé félénk természetű, de reméljük ezt kinövi idővel. Ő Pullo háremébe került 2021-ben.

Viki HU 32432 3229 6

Viki, aki azt hiszi hogy Ő is ember

Viki Marci apaságú, és Pamela bő tején nevelkedett. Ő a valaha született legbarátságosabb tehenünk. Mióta csak lábra állt, keresi az ember társaságát, minden alkalmat megragad, hogy a közelünkben lehessen. Sokszor úgy tűnik mintha nem értené, miért hagyjuk ott a többi szarvasmarhával, hiszen ő úgy érzi hozzánk tartozik. 2021-ben került Pullo háremébe.

Hami HU 32432 3233 5

Hami a kis haspók

Hami Pullo és Betti lányaként született. Nevét úgy szerezte, hogy már kisborjú korában is igen lelkesen kipróbált és elfogyasztott minden harapnivalót, amit kínáltunk neki. Nem tétovázott ha gyümölcsöket, gabonaféléket, sőt akár péksütemény darabkákat kapott. Sikerült is komoly izomzatot növesztenie. 2021-től Marci háremébe került.

Zserbó HU 32432 3235 9

Zserbó a csendesen elmélázó nagylány

Zserbó felmenői Marci és Szepi. Zserbó a legfiatalabb az évfolyamból, ezért és talán sötétebb szinezete miatt a többiek eleinte kiközösítették. Ő ezt nem vette zokon, hanem csendesen férevonulva jól lehagyta növekedésben, rámájában a társait, akik utána már nem merték piszkálni. Társai helyett szívesen keresi gazdái társaságát, ha egy kis szeretetre vágyik. Pullo háremébe került 2021-ben.

Andi, Viki, Hajni, Laura, Kamilla, Zserbó, Bogi

A hatodik évfolyam nőivarú egyedei (Pullo és Roland 2018-ban született borjai) pedigrés üszőként értékesítve lettek.

Az ötötdik évfolyam

Az itt bemutatott üszők már mind Pullo, a nagydíjas bikánk ivadékai és 2017-ben születtek.

Bár néha úgy tűnik, hogy ugyanazt az üszőt fotóztuk le többször is, mind egyéniségek. Pullo annyira jól örökíti az “arcformáját” a farformája mellett, hogy néhányuk olyan egyforma lett, mint két tojás.

Julcsa HU 32432 2339 1

Julcsa a félénk kecses őzike

Julcsa, Pullo és Merida lányaként született. Félénk, visszahúzódó jellem, de kecsességével és finom csontozatával kitűnik a többiek közül.

Nevezetes borjai:

Emma, Iván

Vera HU 32432 2340 9

Vera az óriás

Vera, Pullo és Helga lányaként született. Ő a legnagyobb rámájú a társai között. Három éves korára csaknem 900 kilót nyomott. Kissé bizalmatlan volt velünk, így hosszabb időbe telt megszelidíteni. 2018-ban második helyezett lett üsző kategóriában Hódmezővásárhelyen.

Nevezetes borjai:

Bernát

Linda HU 32432 2342 3

Linda a naaagy viziló 🙂

Linda, Pullo és Orsi lányaként  született. Verához hasonló méretekkel rendelkezik, ám Ő jóval izmoltabb. Óriás termete nagy barátságossággal párosul. Szívesen küzd meg a vályú teljes tartalmáért társaival, és ez meg is látszik rajta 🙂 Sajnos eddig még nem sikerült ellenie, nagy reményekkel várjuk első borját.

Dalma HU 32432 2343 0

Vidám Dalma

Dalma, Pullo és Rozi lányaként látott napvilágot. Könnyen beilleszkedik mindenhova, és nagyon barátságos. 2021-ben erősen izmolt bikaborja született.

Marcsi HU 32432 2345 4

Marcsi a türelmes cukorfalat

Marcsi, Pullo és Majrés lányaként született. Hihetetlenül türelmes és barátságos jószág. Szinte bárhogy lehet kényeztetni, és mi ezt jól ki is használjuk 🙂 Egyenes hát és szép arányos alkat jellemzi. 2019-ben Kaposváron fajtagyőztes nőivarú állat lett.

Nevezetes borjai:

Vince, Zsófi

Eszter HU 32432 2346 1

Eszter a nagyfülű kedvenc

Eszter, Pullo és Füles lányaként született. Nagy füleivel és barátságos , érdeklődő természetével hamar nagy kedvencünk lett. Ezentúl kiemelkedő borjakkal örvendeztet meg minket. 2019-ben  és 2021-ben részt vett a Kaposvári Állattenyésztési Napokon, ahol II. helyezett üsző, majd különdíjas borjas tehén lett.

Nevezetes borjai:

Viktor, Nóra

Kinga HU 32432 2348 5

Kinga a simulékony

Kinga Pullo és Ursula lányaként született. Ő is nagyon barátkozós, mindig kapható egy szelfire 🙂 Minden játékban benne volt borjú korában is, tökéletesen beilleszkedik a csordába.

Nevezetes borjai:

Dani

Menta HU 32432 2350 0

Menta a tekintélyes

Menta Pullo lányaként született. Mentát a szigorú Mustár tiltotta tőlünk borjú korában, ezért szófogadó borjúként inkább riadtan elmenekült előlünk. Így a kezdeti ismerkedés kicsit döcögősen indult, de ez ma már a múlté. Menta igen jól fejlett egyede az évfolyamának, nagy rámával és jó izmoltsággal bír. Első vemhesítésekor sajnos elvetélt, de következő évben minden rendben ment, és az egyik legjobb borjút ellette. 2021-ben különdíjas borjas tehén lett Kaposváron.

Nevezetes borjai:

Győző

Adri HU 32432 2402 2

Adri a “bólogatós” barát

Adri Pullo és Pamela lányaként született. Nos, ő nem örökölte anyja félénkségét, nagyon rosszcsont borjú volt. Szeretetét és ragaszkodását máig is úgy fejezi ki, hogy mindig odajön hozzánk és nagyokat bólogatva jól hozzádörgöli a fejét az emberhez. Úgy tűnik örökölte anyja óriási tejtermelő képességét, hiszen nagyon szép erőteljes borjakat ellik.

Nevezetes borjai:

Bolyhos

Luca HU32432 2403 9

Luca a hosszú lábú modell

Luca Pullo és Lili lányaként született. Hosszú lábaival és hosszú, egyenes hátával olyan elegáns, mint egy modell. Magassága vetekszik Veráéval. Nagy örömünkre bármikor kapható egy kis ölelgetésre, vakargatásra. Első borja tenyészüszőként lett értékesítve.

Bodza HU 32432 2442 6

Bodza a kistesó

Bodza Pullo és Borsó lányaként született. Augusztusi borjúként fél évvel fiatalabb az évfolyama tagjainál, így nagyon nehéz gyermekkora volt, hiszen társai könnyedén félrelökték a vályútól, vagy elzavarták a szénarácstól. Mi sok szeretgetéssel és egy-egy kiló plusz abrakkal segítettük a fejlődését. Így Bodza valóban tudja és hallgat is a nevére. Borjai egyenes hátúak, vékony csontúak, de izmoltak is.

Nevezetes borjai:

Bálint, Bogár

“Csibekori” csoportkép a fenti üszőkről 🙂

12-13 hónaposan balról jobbra: Menta, Eszter, Dalma, Kinga, Luca, Linda, Virág, Adri, Julcsa, Marcsi, Bodza.

A negyedik évfolyam

A 2016-ban született üszőkből öt maradt nálunk a majorban. Tündi kivételével mind Apolló lányai. 2018 tavaszán kerültek először Pullo háremébe és 2019-ben mindegyikük szép, egészséges borjút hozott világra. Őket is születési sorrendben mutatjuk be.

Tündi

Tündi a nagytestvér

Tündi Szepi és Vb Elit borjaként látott napvilágot. Legnagyobb testvérként és Szépség unokájaként bátor és határozott egyéniség, de örökölte anyja közvetlenségét is. Egyenes hát, és jó izmoltság jellemzi. 2017-ben II. helyezett lett üsző kategóriában a XXIV. Alföldi Állattenyésztési Napokon.

Nevezetes borjai:

Tamás

Kriszta

Kedves, komoly Kriszta

Kriszta Füles szerető gondoskodása alatt nőtt fel. Kicsi kora óta rendkívül nyugodt, kiegyensúlyozott, barátságos természetű jószág. Gazdái nagy örömére mindig vevő egy kis kényeztetésre 🙂 Jó anyai tulajdonságokkal rendelkezik.

Nevezetes borjai:

Krisztián

Barbi

Barbi baba

Barbi Pamela bő tején nevelkedett. Kecsességével tűnik ki a társai közül. Anyja révén kicsit félénk volt a természete, de mára már szépen beilleszkedett és gazdáival is jól kijön 🙂 Szerencsére örökölte anyja kiemelkedő tejtermelését, így kiváló rámásak és izmosak az utódai.

Nevezetes borjai:

Ákos, Patrik

Bori

Bori a ,,szomszéd lány”

Bori Pajti lánya, testvéréhez Fruzsihoz hasonlóan neki is meg kellett vívnia a harcait idősebb társaival, hiszen egy-két hónappal fiatalabb náluk. Manapság ez már szerencsére nem látható, szépen utolérte a többieket és konfliktusoktól mentesen elvegyül közöttük. Eddig minden évben egészséges üszőket ellett.

Betti

Betti a legfiatalabb szépség

Betti május végi borjúként választás után másodmagával egy külön istállóban nevelkedett egész télen egy szintén májusi társával. Legfiatalabb borjúként kitüntetett figyelmet és gondoskodást kapott, amire szükség is volt, hiszen Bella borjaként és Majrés testvéreként rettentően félénk volt. Amint legyőzte félénkségét kedvességgel és bújással hálálta meg a gondoskodást. Egyenes hátat és jó izmoltságot örökít.

Nevezetes borjai:

Hami, Misi

És akkor következzen a szokásos bocikori csoportkép:

Barbi, Bori, Kriszta, Tündi alig egy évesen 🙂

A harmadik évfolyam

2015-ben hét üszőborjúnk született, mind Apolló lányai. Először 2017-ben Pulló mellé lettek beosztva a legelőnkön. Születési sorrendben következnek.

Bogyó

Bogyó az égimeszelő

Borsó lánya első borjúként született 2015-ben, így testvérei érkezéséig kitüntetett figyelemben részesült, amit igen jól viselt 🙂 A mai napig féltékeny kicsit a többiekre, ha épp nem vele foglalkozunk. Anyjától örökölte kizökkenthetetlenül barátságos természetét. Bogyó a marmagassága növelését tűzte ki fő céljának, már éves korában olyan magas volt, mint teheneink. Reméljük fényes jövő áll előtte, ugyanis magassága miatt érdekes lehet továbbtenyésztése. Borjai magasak, hosszú egyenes hátúak, barátságosak, már több jó eredményű tenyészbikát ellett.

Nevezetes borjai:

Olivér, Alex, Bóbita

Zita

Zita a félénk üszőnk

Zita Meridától örökölte félénkségét. Kisborjú korában meghúzódott a lába, betegsége alatt anyja rettentően óvta tőlünk is, belé nevelve a menekülést. Szerencsére a sérülésnek már nyoma sincs, és lemaradását behozva szép rámás, arányos üsző lett. Félénkségét is legyőzte és megbékélt velünk, bár máig is sokszor riadtan szemléli környezetét. Jó tejének már több tenyészbikát köszönhetünk.

Nevezetes borjai:

Elmir, Bence, Zsombor

Timi

Timi a díjbirkózó

Timi a legnagyobb a növendékek közül. Két éves kora előtt elérte a 600kg súlyt. Nagyon érdeklődő és barátságos kicsi kora óta, mint Bundás borjai általában. 2018-ban gyönyörű, izmos bikát hozott világra, Szabolcs 2019-ben Hódmezővásárhelyen III. helyezett limousin fiatal bika lett. Kiemelkedő növekedési erélyt és izmoltságot örökít.

Nevezetes borjai:

Szabolcs, Andi, Tamara, Szandra

Fruzsi

Fruzsi a csintalan

Pajti lánya a legifjabb a korcsoportjában, így hamar a sarkára kellett álljon hogy érvényesüljön nagyobb testvérei között, de talpraesett, virgonc természetével ez nem jelentett neki gondot. Borjú korában is minden játékban, rohangálásban benne volt. De ha kellett, nagyobb testvéreit is simán rendreutasította vagy arrébblökte hogy több takarmányhoz jusson. Így hamar behozta a korkülönbségből fakadó lemaradását. Gazdáival is barátkozó, csintalan. Vitális üszői mellett 2018-ban bika borja született:

 Zoltán.

Íme egy az ovis képeikből:

Bogyó, Fruzsi, Timi, Zita kilenc-tíz hónaposan 🙂

A második nálunk született évfolyam

2014-ben mindössze öt üszőborjúnk született. A téli elkülönített tartást követően 2015 nyarán az évvel idősebb testvéreik mellett szocializálódtak az üszőlegelőn. Az első bokszolásokat követően kialakult a rangsor és szépen megférnek egymás mellett a tágas legelőkön 🙂 2016 óta a tehenekkel együtt Pullo (később Marci is)  kezelésbe vette őket, így tavasszal szép borjakkal ajándékoztak meg minket!

Orsi

Orsi a hatalmas aranyos

Orsi a legszebb és legarányosabb a 2014-es alomból. Hamar túlnőtte a korcsoportját, de nem bocsátkozik rangsor harcokba, hanem szépen meghúzódik a legelő legzöldebb sarkában. Vályúnál sem egy ideges típus, egyszerűen elsodor mindenkit különösebb erőfeszítés nélkül, majd nyugodtan inni kezd egyedül. Picur lányaként kedves, aranyos a gazdáival. Minket még nem tessékelt odébb sehonnan 🙂 2016 őszén második helyezést ért el üsző kategóriában a X-ik Kaposvári Állattenyésztési Napokon. Szintén 2016 őszén ötödik helyezett lett a fiatal üszők között Kapolcson a Limousin Tenyésztők Egyesületének nyílt napján. Panni nevű lánya 2021-ben második helyezett lett Hódmezővásárhelyen összevont nőivarban.  Jó tejének köszönhetően izmolt, nagy növekedési eréllyel rendelkeznek borjai.

Nevezetes borjai:

Linda, Panni

Rozi

Rámás Rozi

Rozinak jól sikerült a szarvtalanítása (nem úgy mint nagy testvérének, Lilinek), mert Szarvacska lányaként tülök-várományosként született. A rangsorban vehemensen védi a helyét, határozott jellem. 2018-ban született bika borja Ádám, 2019-ben Hódmezővásárhelyen 4. helyezett lett a fiatal limousin tenyészbikák versenyében.

Nevezetes borjai:

Dalma, Ádám

Testvéreik, Panna, Kajla és Zsiráf pedigree-s tenyészüszőként 2016 tavaszán értékesítésre kerültek.

Lássuk milyenek voltak 10 hónaposan:

Az öt muskétás 2014 telén :)
Az öt muskétás 2014 telén 🙂

Az első nálunk született generáció:

A 2013-ban kilenc üszőborjú született a majorban. Őket nem értékesítettük, hanem saját tenyészüszőt neveltünk belőlük. 2015 tavaszán vemhesítettük őket. Első vemhességüket spermabeültetés útján szerezték meg. Apolló, az apjuk ebben az évben még a major bikája maradt annak érdekében, hogy egységes genetikájú törzsállomány legyen a jövő nemzedékének alapja. 2016-tól már Pulló, illetve Marci háremének tagjai. Mint korábban írtuk, mindennapi nevelésben részesítjük őket – azaz sokat foglalkozunk velük – hiszen fontos, hogy könnyen kezelhető állománnyal rendelkezzünk. Születési sorrendben mutatjuk be őket.

Lili

Lili az unikornis

Szarvacska lányaként a Mozsi major első bennszülött limousin borja. Szarvtalanítása – az első ilyen műveletünk – félsiker lett… majd később, mikor a szarva vége majnem elérte a szemét, megszabadítottuk unikornis mivoltától… Legnagyobb testvérként komolyan és bölcsen rója a legelőket. 2016-ban ellett először, bikaborja rögtön a tenyészbika jelöltek közé került. Jellemzően magas, hosszú lábú üszőket, és erősen izmolt bikákat ellik.

Nevezetes borjai:

Dávid, Luca, Samu, Zeusz, Anna

Szepi

Szépség lánya, Szepi

Vezértehenünk lánya velünk hamar megbarátkozott, és ez a mai napig így van. Mindig ő az első a csordából, aki odajön hozzánk üdvözölni és kérni egy kis vakargatást. Szeret egyedül elmélázni a világ dolgairól. 2016-tól  minden évben szép erős üszőborjakat ellett. 2016-os üszője Tündi II. helyezett lett Hódmezővásárhelyen üsző kategóriában.

Nevezetes borjai:

Tündi, Zserbó, Néró

Rágcsa

Rágcsa aki megkóstol

Ursula lánya nevéhez híven ízéről ismerkedik a világgal, benne a többi állattal, emberrel és ehető/ehetetlen dolgokkal. Már kisboci korától barátkozik velünk, lelkesen húzgálta és csócsálta gumicsizmától mellényig amit csak elért rajtunk a borjúkarámban. 🙂 2017-től borjai rendre tenyészbikaként lettek értékesítve.

Nevezetes borjai:

Ábel, Oszkár, Kende, Simon

Csili

Csili az édes-csípős

Mustár lányaként örökölte anyja szúrós tekintetét. Szigorú fizimiskája ellenére rendkívül barátságos, kedves jószág. Sokáig Ő volt az egyetlen a csordában, akinek hullámos a téli bundája. 🙂 2017-ben borja tenyészbikaként lett értékesítve. 2017 szeptemberben OMÉK különdíjas lett borjas tehén kategóriában.

Nevezetes borjai:

Zalán, Bendegúz

Kata

Helga mása Kata

Szakasztott Helga, bár anyjánál sokkal fejlettebb, izmosabb testalkatú. Ő az egyik legfejlettebb a korcsoportjában. Szintén hóbortos a hölgy, mint az anyja. Egyszer lelkesen odajön barátkozni, máskor meg jó messzire elkerüli az embert. Anyjához hasonlóan nagy növekedési erélyű borjakat hoz világra, rendszerint üszőket. Eddig mindössze egy bikaborja lett:

Szilárd

Majrés

Majrés aki nem fél 🙂

Szarvalt üszőborjúnk – Bella lánya – rendkívül bizalmatlan mindennel ami mozog és ami ismeretlen számára, pedig jól fel volt fegyverkezve… míg biztonsági okokból szarvatlanítva nem lett. Nehezen, de mára sikerült a bizalmába kerülnünk. Nevét meghazudtolva Szépség távozása után Ő vette át a vezértehén szerepét. 2016-ban született borja először, mely szintén tenyészbika jelöltek közé került. 2017-ben született Marcsi nevű lánya 2019-ben a KÁN-on fajtagyőztes nőivarú állat lett.

Nevezetes borjai:

Artúr, Marcsi, Feri, Hajni

A csipet csapat 2013 nyarán, tojáshéjjal a fenekén 🙂

csipet_csapat
Majrés, Szepi, Csili, Lili, Kata

A kezdő csapat

Borsó

Borsó aki hallgat a nevére

Borsó nevét a bors szóból származtatja, mivel a többieknél kisebb, vékonyabb, azonban társaival az egyik legharciasabb üsző volt mikor hozzánk érkeztek. A többiekkel komoly harcokat vívott a vályúnál, a gondozóival azonban elsők között kötött barátságot. Ő volt az első “plüsstehenünk” 🙂 Mai napig az egyik legkedvencebb tehenünk, grimaszaival és fültartásával sokszor megnevettet minket. Erősségei a finom csontozat, jó magasság, és izmolt far örökítése.

Nevezetes borjai:

Bogyó, Tóni, Bodza, Bogi, Milos

Szarvacska

Szarvacska az értelmiségi

Szarvacska igen, a szarváról kapta a nevét. Ő az egyetlen a limousin-ok közül, aki szarvakkal érkezett hozzánk. Igen szelíd, jóindulatú, csendes kultúrált lény. Veszekedéskor mindig félreáll, kerüli a konfliktusokat, de ha nincs más út, hasznát veszi szarvainak…. és ez így is volt, míg fiatal fruska volt. Majd öntudatára ébredt és szarvait fegyverként fordította társai ellen. Ezzel meg is pecsételte sorsát és Szarvacska szarvatlanka lett… Sokszor csendesen elrágódik a világ dolgain, szemét a messzeségbe fúrva gondolkodik. Szinte hallani ahogy forognak a kerekek a fejében. Ő hozta világra az első limousin borjút a majorban. Gondoskodó, de borjainak nagy szabadságot biztosító anya. Jellemzően üszőket ellik, jó magasságot, és finom csontozatot örökít.

Lányai közül ketten maradtak nálunk:

Lili és Rozi

Helga

Hangulatvezérelt tehenünk, Helga

Helga igen különleges személyiség. Hangulata mint az időjárás, úgy változik. Egyik nap szelíd mint egy falat kenyér, másnap viszont morcos. Van amikor lobogó fülekkel lohol az itatóvályúhoz, máskor meg határozottan bosszankodik, hogy inni is kell. Általában, ha megsimogatjuk az orrát, heves bólogatásba kezd, mint akinek nem esik jól a cirógatás. 2013-tól minden évben szép borjakat hozott a világra. 2017-es születésű üszőborja – Vera – Hódmezővásárhelyen III. helyezett lett a fiatal üsző kategóriában. 2018 márciusban 47kg-os bikaborjat ellett mindennemű segítség nélkül, Hunyadot, aki 2019-ben Hódmezővásárhelyen I. helyezett lett fiatal bika kategóriában. 2021-ben Góliát nevű borja II. helyezett lett fiatal bika kategóriában. Erősségei a szép tőgy és nagyon nagy növekedési erélyű borjak.

Nevezetes borjai:

Kata, Vera, Hunyad, Hektor, Góliát, Lea

Pamela

Pamela 90-60-90 🙂

Pamela nagy szemein keresztül ijedten mered a világra. Csendes, visszahúzódó jószág, pedig testalkatának köszönhetően előrébb is lehetne a rangsorban. Nevét hatalmas tőgyeinek köszönheti 🙂 2018-ban született bikaborja, Ottó 2019-ben a KÁN-on fajtagyőztes tenyészbika lett. Legnagyobb erőssége a jó tej. Borjai izmoltak és nagy növekedési eréllyel rendelkeznek.

Nevezetes borjai:

Dóri, Barbi, Adri, Ottó, Viki, Bárány

Füles

Füles a szerénység szobra

Igazán csak jót írhatunk róla. Szerény, visszahúzódó, konfliktuskerülő, csendes, jó magaviselettel rendelkező jószág. A visszahúzódás a velünk való viszonyára is jellemző, szinte észre se lehet venni a többiek között. Különleges ismertetőjele a bal füle, ami denevérszárny formájú. Nagyon szép borjakat ellik segítség nélkül. Eszter nevű lánya Kaposváron második helyezett üszőként, majd különdíjas borjas tehénként szerepelt. Bár növekedésben elmaradt a többiektől, hiszen minden erejét energiáját nagy növekedési erélyű, erőteljes borjai nevelésére fordítja. Szintén nagyon jó tejű tehenünk.

Nevezetes borjai:

Kriszta, Eszter, Laura, Katica

Mustár

Mustár, aki úgy néz rád, hogy elfutsz

Mustár egy csípős hangulatú állat. Szemöldökét mindig összehúzza ha keresztezed az útját. Látod rajta, hogy zavarod. Zavarod a jelenléteddel, a kétlábon járásoddal, a színes ruháiddal, a beszédeddel. Egyáltalán nem hiányzol neki. Csak ha éhes. Akkor nagyon. De azért akkor is csúnyán néz rád. Mert ő Mustár. Eddig minden évben szép erőteljes borjakat adott. Menta nevű borja 2021-ben különdíjas borjas tehén Kaposváron. Erőssége, hogy borjai nagyon vitálisak, fél órán belül megtalálják anyjuk tőgyét és őt majd felborítva szopni is kezdenek.

Nálunk felnőtt borjai:

Csili, Andor, Menta, Nándor, Lucifer, Gyömbér, Örs

Bundás

Legbundásabb tehenünk.

Bundás az egyik legfiatalabb volt a kezdő csapatból amellett, hogy a legbundásabb és legkövérebb. Nehezen barátkozik, nem igényli a társaságot. Állandó éhségérzettel küszködik, elsőként érkezik etetéskor a vályúhoz. Ugye nem is látszik rajta? 🙂 Könnyen felismerhető dús hajáról és messzire világító fehér szemkontúrjáról. 2013-ban sajnos nem született borja, mert még túl fiatalnak bizonyult az efféle örömökhöz. De 2014-től rendre az egyik legszebb, legerőteljesebb üszőket és bikákat adja a gazdaságnak. 2017-ben iker bikaborjakat ellett, melyek kitűnőre végeztek a tenyészbikák teljesítmény vizsgáján. Jó borjúnevelő, örökített erősségei a jó tej, növekedési erély és izmoltság.

Nevezetes borjai:

Timi, Levente, Attila és Botond, Vanda

Pajti

Pajti a házikedvenc

Pajti a legbarátságosabb tehenünk. Egy igazi plüsstehén. Lehet vakarni a füle tövét, simogatni a hátát, átkarolni a nyakát, ránehezkedni, megcibálni az arcát, jól megdögönyözni, stb… Mikor megérkezett hozzánk, félénk pici üszőborjú volt. Sokan mondták, hogy nem volt érdemes megvenni, nem lesz belőle semmi… Aztán megnőtt, megbátorodott, és hozzánk nőtt. Füttyszóra hívható, mindig vevő egy kis vakargatásra. 2017-es születésű bikaborja a legjobb életnapi gyarapodást hozza a saját teljesítmény vizsgálaton. Erős tejű, jó borjúnevelő.

Nevezetes borjai:

Fruzsi, Bori, Csaba, Kamilla, Sára

Csufi

Csufi a rút kiskacsa

Csufi arca nem csak nekünk tűnik kicsit csúfnak, a többiek is vegyes érzelmekkel viseltetnek iránta. Korábban szinte kiközösítették, mostanra elfogadták. 2013-ban első borja szép üsző lett, és minden szeretetét a borjára fordította, így abban az évben az egyik legszebb, legnagyobb üsző az övé volt. Murci 2016-ban első díjas borjas tehén volt Kaposváron.

Nevezetes borjai:

Murci, Gyula, Endre