Egykori major-lakók

Itt azok az állataink találhatók, akik huzamosabb ideig éltek a Mozsi majorban, majd eladásra kerültek. Sokan emlékezetesek maradnak nekünk.

Apolló

Apollo_zsanerkep_1

Apolló elköltözött tőlünk. Vérfrissítés miatt egy másik gazdaságban ügyel a tehenek boldogságára. Apollót örökös tiszteletbeli tagnak nyilvánítjuk, mint első bikánkat és aki 65 borjú apja lett nálunk!

Ő az igazi, a valódi Red Bull. Ő a mi büszkeségünk. Az alapító “atya”. Izmoktól duzzadó, hatalmas testű, közel egy tonnás jószág tele erővel, robbanékonysággal. Nem fél semmitől, csak ijedős. Nem árt senkinek, csak fel tud borítani mindent mi az útjába kerül. Gyengéje a “nők” és a hasa. Ha nincs tehén a közelében, lehangolt. Ha nincs ehető előtte, türelmetlen és goromba. Ha jóllakott, kenyérre lehet kenni, hátára lehet ülni – persze csak a gazdának jár ez a kiváltság… próbálná meg valaki idegen! 🙂 Ételért képes olyan kedvesen nézni, mint egy ma született borjú. Imádja és kiköveteli a kényeztetést, hátvakarást. Hangulata naponta változik. Hol képes lenne eltiporni, máskor pedig a légynek se tudna ártani. Férfi minden porcikájában…nah.

Apolló és az erőfitogtatás

Foltos

Foltos
Foltos

Ő Öreglány leánya, aki szintén istállóból került hozzánk. Három borjúval ajándékozott meg minket. Mivel nem mi neveltük – úgy mint a limousinokat – nem igazán barátságos velünk egyik magyartarka tehén sem. Foltos néha hiányát érzi egy kis vakargatásnak, de fél perc után rádöbben, hogy erre mégsincs szüksége… 2016 kora tavaszán költözött el tőlünk.

Öreglány

Öreglány - A goromba anyós
Öreglány – A goromba anyós

Öreglányt, a goromba anyóst eladtuk. Nem találta helyét a szabad legelőkön, hiszen istállóban született, ott is nőtt fel, így sosem szokta meg a legelést, a napfényt és a szelet… Istállós tartásba került és azonnal kezes báránnyá vedlett 🙂  Nem lehet tudni, mi teszi a marhát boldoggá… Szóval boldogan él, míg meg nem hal…

Panni

Pajkos Panni
Pajkos Panni

Panni füles lánya, igazi plüssállat. Nyugodtan a hónod alá kaphatod a fejét, dögönyözheted a hátát, rángathatod a szája szélét, ő rá se ránt erre. Boci korában is kíváncsi, barátkozó volt. Előszeretettel hancúrozta szét a szalmabálát almoláskor, vagy feküdt a szalmára, mikor odébb akartuk villázni 🙂  Első értékesített tenyészüszőink között volt. Reméljük öregbíti a Mozsi major hírnevét az új helyén.

Kajla

Kajla a legkisebb testvér
Kajla a legkisebb testvér

Kajla nevét a fülszám zsonglőr tehetségéről kapta – mindig borzasan álltak a fülszámai, a jobb oldali rendszerint fejjel lefelé 🙂 Behódol a többieknek, még a mi közeledésünkre is hódoló testtartást vesz fel – lehajtott nyakkal, előre nyújtott orral várja a simogatást. Pedigree-s tenyészüszőként lett értékesítve 2016 tavaszán.

Zsiráf

Zsiráf az őrszem
Zsiráf az őrszem

Hófehérke lánya örökölte anyja gyanakvó természetét, így ő az örökös kijelölt őrszem a gulyában. A nyári melegben, míg a többiek csendesen fekve kérődznek, Zsiráf áll rendületlenül és figyeli a közelgő veszélyt… Legnehezebben vele barátkoztunk össze. 2016 tavaszán pedigree-s tenyészüszőként lett értékesítve.

Egér

Anyóslelkű Egér
Anyóslelkű Egér

Egér Öreglány unokája (Foltos lánya), és mint ilyen, örökölte nagyanyja karrierista énjét. Vezető szerepre tört, és gyanakvóan figyelt minden kihívóra. Szívesen bocsátkozott rangsorharcokba, és élvezte, ha beleszólhatott mások birkózásába is. Továbbtartásra lett értékesítve.

Hófehérke

Hófehérke, akinek mindenki gyanús
Hófehérke, akinek mindenki gyanús

Hófehérke mintha látta volna a “Gátőr” című filmet. Legfőbb jelmondata: “Az a gyanús, ha nem gyanús”! Folyamatosan résen van, figyel, és mindig két lépés távolságot tart mindentől. Kötelező oltáskor mindig menekülőre fogta a dolgot, lehetetlen helyzetekből is szabadulni tudott. Kerítésen mászott át, sorompók közül csukafejessel szabadult, a kaloda nyakszorítói között préselte át magát… igazi Houdini a lelkem… Mindemellett hihetetlen peches szegény. Már kétszer begyulladt a foga – olyan volt, mintha teniszlabda szorult volna az arcába – valami szeget talált a legelőn és kilyukadt a patája – műanyag cipőt kellett ráhúzni, ami miatt a legnépszerűbb lett a tehenek között. Nem hagytak neki békét, így addig mesterkedett, míg le nem vetette. El is áshatta, mert sosem találtuk meg. 🙂 Amellett, hogy rendkívül szórakoztató egyéniség, gyönyörű borjakat ellik, minden segítség nélkül. Hófehérke 2016-ban vágásra került mert bendője működése leromlott, a többiektől kondícióban leszakadt.

Priscilla

Priscilla aki limousin akart lenni

Priscilla Öreglánnyal és Foltossal együtt került hozzánk. A látszat ellenére magyartarka tehén. Eleinte nehezen szokta meg az új környezetet, és Öreglány szigorú felügyelete alatt élte mindennapjait. Egy idő után feltűnhetett neki, hogy nagyon hasonlít a többiekre, így komolyan ráállt a legelésre és a hízásra, így mára egészen húsmarha jelleget öltött, és teljesen függetlenedett Öreglánytól. Beilleszkedett a limousin gulyába – ami Öreglánynak és Foltosnak sosem sikerült. Egyébként mint ábrázatja mutatja, igen bamba jószág. Békésen legelget, szénát rágcsál és nem törődik a körülötte folyó vitákkal, rangsor beli harcokkal. Egyetlen célja van: minél nagyobb pocakot növeszteni. Olykor úgy néz ki, mintha felfúvódott volna, mert a szénabála felét egyedül is képes eltüntetni fél nap alatt. Füleit hegyezni képtelen. A vízszintes síknál feljebb még sosem emelte. 2012-ben szép borjúval ajándékozott meg minket, ami sajnos 2013-ban nem sikerült. 2014-ben és 2015-ben nagyszerű bikaborjakat nevelt – akik örökölték anyjuk méla ábrázatát és apjuk izomzatát! Priscilla 2017 tavaszán vágásra került, mert megöregedvén folyamatosan elmaradt a gulyától, egyre jobban kiütközött rajta a kor…

Merida

Merida a bátor

Merida a szomorú tehenünk. Régebben vidám jószág volt, azonban 2013  tavasszal halva született a borja, mégpedig sok kinlódás, több órás vajúdás során. Utána sokáig kereste borját, a téli szállás minden zugát átkutatta. Azóta szomorú szemekkel rója a legelőt.  2014-től azonban egészséges borjakat hozott világra. Merida bátorsága miatt kapta nevét. Bár velünk félénk, egyedül ő mert szembe szállni Öreglánnyal, sőt a vályúnál rendszeresen megvédte tőle a többieket! Merida házi vágásra került egy sérülést követően.