Marci

Marci – eredeti nevén Marquis – bikánk Franciaországból került a tenyészetünkbe. Vásárlásával és tenyésztésbe állításával a célunk utódaival anyaállományunk rámájának növelése, másrészt a tőle származó bikáknak kiváló növekedési erélyt adva az ország legkiemelkedőbb tenyészbikáinak előállítása.

Marci 22 hónaposan, egy hónappal megérkezése után.

Marci, Franciaország közepétől dél-nyugatra, Limoges városától délre, a leghíresebb limousin tenyészállat előállító tartományban született 2016. február 20-án.

Apja IDALGO P névre hallgató, hatalmas rámájú és élénk mozgású szarvatlan bika.

Anyja TINETTE Reproductrice Recommandée minősítésű anya, Franciaország legjobbjaiból.

Marci pedigréje

Marci születési súlya 42 kg volt, de 210 naposan már 379 kg-ot nyomott, mint a fenti pedigrén is látható. Ezt a hihetetlen nagy növekedési erélyt a genomikai tenyészérték vizsgálata is megerősíti, melyet ITT lehet letölteni.

Marci genomikai vizsgálatának eredménye. A kördiagramm az egyes tulajdonságokban a fajtaátlagtól (vastag fekete vonal) való eltérést mutatja. FN – utódai ellés lefolyása, CR – növekedési erély, DM – izmoltság, DS – ráma, FOS – csontfinomság, AV – lányai ellési készsége, AL – lányai tejtermelő képessége, OP – lányai medencenyílás átmérője

Növekedési erélyben, izmoltságban, rámában és marmagasságban a fajtaátlagot messze meghaladó tulajdonságokat mutat, mindamellett, hogy a lányai medencenyílása és ellési készsége is fajtaátlagot meghaladó szintet mutat. Ez a két tulajdonságcsoport ritkán található meg egyszerre egy tenyészbikában, de ezt Marci megfejeli még azzal is, hogy nincs rontó hatással a tejhozamra, kicsit felette várható a fajtaátlagnak a lányai tejtermelése. Csontozati tulajdonságokban kissé erősebb csontokat örökít és első termékenyítését teheneken fogjuk kipróbálni, ugyanis a genomikai előrejelzése szerint kicsivel nehezebb születések várhatók utána. Már Marci több „fészekalját” felneveltük és tapasztalatunk szerint borjai nagy növekedési erélyűek, nagyon vitálisak, jó medencével, szép elülső lábállással és széles mellkassal rendelkeznek. Szarvatlan genetikájú.

Íme még pár fotó 22 hónapos korából: