BVD mentesek vagyunk!

Kamikázeként belefogtunk egy átfogó nagy vizsgálatba.

A BVD nevezetű vírusos hasmenés fertőzöttségre voltunk kiváncsiak az állományban. Ez a betegség igen alattomos. Általában észrevétlen marad, de vetélést, kondícióromlást okozhat az állat immunrendszerének gyengélkedése esetén. A legalattomosabb technikája a vírusnak, hogy ha vemhes tehenet fertőz meg, akkor a méhben fejlődő borjú is megfertőződik. De amíg az anya szervezete – ha immunrendszere rendben van – ellenanyagot dolgoz ki a vírussal szemben és legyőzi azt, addig a fejlődő magzat szervezete sajátjaként azonosítja a vírust. Így ha nem vetél el, vírusürítőként jön a világra, hiszen ellenanyag hiányában a vírusok vígan tenyésznek a szervezetében. Az így született állatot PI egyednek hívjuk. Az általános BVD vírus-ellenanyag vizsgálat mentesnek mutatja az ilyen állatot, azonban a PCR vírus örökítőanyag kereső teszttel fertőzöttnek bizonyul. Az ilyen PI állatka “szétkeni” a vírust az állományon, megfertőzve vemhes teheneket, további PI állatkákat létrehozva. Szóval igencsak gyorsan terjedhet szét egy ilyen PI egyednek köszönhetően a fertőzés a teljes állományon.
Jelenleg ennek a betegségnek a vizsgálata, az ettől való mentesítés nincs a támogatott állategészségügyi rendszerben. Szabadon forgalmazható Magyarországon, nem kötelező vizsgálni, a 4-es mentességnek ugye nem feltétele.
Mivel igencsak borsos az ára egy teljes körű vizsgálatnak csak nagyon kevesen világítják át a teljes állományt mind ellenanyagra, mind víruskeresésre.
Pláne, hogy nincs rá forgalmi korlátozás.
A közelmúltban akkor került elő ez a kérdés, mikor exportra akart valaki értékesíteni tenyészállatot. Az exportpiacok megkövetelik a telpej átvilágítást és mentességet az áruba bocsájtott egyedekre. Állományszintű mentességet azonban ők sem kérnek.

Kutatási adatok szerint a magyar marhatartó telepek több mint 67,8%-a fertőzött a BVD betegséggel (2008-as felmérési adatok szerint https://docplayer.hu/2109725-Bvd-elleni-vedekezes-es-mentes…)

Nos mi kijelenthetjük, hogy szerencsére nem tartozunk közéjük.

A ma érkezett vizsgálati eredmény szerint BVD MENTES állományunk, és telepünk van!

Innentől kezdve mindenki nejlont kap a lábára, ha meg akarja látogatni a majort 

Vigyáznunk kell ekkora értékre!

BVD mentesen vagyunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..