Felkészültél az ellési időszakra?

Így az ellési időszakot megelőzően akadt a “kezembe” az “American Cattlemen” magazin februári száma, melyben érdekes összefoglaló cikket találtam az ellési időszakra való felkészülésről. Bár volt már élő műsorunk a témában, nem árt újra és újra átismételni a tanultakat, így közzéteszem a cikk kissé szabad fordítását, szinesítve saját fotóinkkal és videónkkal. Mert kezdőknek kötelező, gyakorlott szakembereknek meg érdemes elolvasni és számbavenni a leírtakat.

Ha átgondolod és időben felkészülsz az ellési időszakra, azzal minimalizálhatod a borjúelhullást.
Van akinél már elkezdődött a borjazás, míg másoknak még van pár hetük a felkészülésre. Összeszedtük, milyen szempontok szerint kell felkészülni egy elletési időszakra, hogy minden simán menjen.

Figyelj a vemhes anyák táplálkozási szükségleteire az ellés előtti időszakban

A megfelelő kondíció az ellési időszakban vemhes üszők és idősebb tehenek esetében is fontos, mert ez hatással van az elléskor az anya állóképességére, a föcstej minőségére, az újszülött borjú vitalitására és végsősoron az anya újravemhesítésére is.

Rendkívül fontos az anyák megfelelő tápanyagokkal való ellátása a vemhesség utolsó harmadában, pláne a borjazás előtti utolsó 50-60 napban. Vemhes üszők és fiatal tehenek különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak ebben az időszakban. Ezeknek a fiatal állatoknak még növekedniük kellene, miközben a borjú is növekszik bennük. Ahogy nő a borjú és vele együtt a méh térfogata, úgy csökken a bendő kapacitása és ebből következően a felvehető takarmány mennyisége. Ezt a helyzetet súlyosbítja, mikor a borjazás előtti időszak egybeesik a hideg téli időjárással és az elérhető takarmánynak alacsony az energia és fehérje tartalma. A fenti hatásoktól nagyon gyorsan le tud romlani az állat kondíciója. Így figyeljünk a szélvédett pihenőhelyek kialakítására és a megfelelő takarmányminőségre.

Ellenőriztesd az állatorvosoddal az állományod egészségi állapotát

Az egész termelési rendszert meg kell vizsgálni azon kritikus tényezők azonosítására, ahol csökkentheted az egészségügyi kockázatot és költséghatékonyan javíthatod az állomány egészségi állapotát (pl mocsaras télikert feltöltése, éves rendszeres lábvég kezelések, stb…). Kezelési módszereket kell keresni és azokat pontosan be kell tartani olyan “történelminek” nevezhető egészségügyi problémák csökkentése érdekében, melyek újra és újra felbukkannak az állományban.

Vizsgáld meg az ellés során használni kívánt építmények állapotát

9-10 hónapja már, mikor utoljára ellettél. Ellenőrizd az elkülönítő boxok ajtajait, a terelő kapukat, szorító folyosót, nyakfogókat, kalodát. Erősítsd meg, vagy cseréld ki a törött, meghibásodott elemeket. A kiváló megvilágtás elengedhetetlen az elletésre szánt helységekben, így ezt is ellenőrizd és a kiégett égőket cseréld ki.

Ellenőrizd az elletéshez használt eszközöket

Győződj meg róla, hogy van készleten gumikesztyű, fertőtlenítőszer, elletőkötél, tiszta vödör, borjú itató cumisüveg, esetleg nyelőcső szonda. Ellenőrizd, hogy a fejlámpák, zseblámpák megfelelően működnek-e. Vedd számba a kötőfékeket, köteleket és az esetlegesen használatra kerülő tárgyakat. Ha van kuplungos elletőd, ellenőrizd, hogy tiszta, és megfelelően működik-e.

Gondold át az ellés szakaszait és jegyezd meg mikor szükséges segíteni

Ellések előtt érdemes átfutni néhány szakkönyvet, vagy az interneten utána nézni az ellési nehézségeknek és azok kezelésének. Frissítsük fel a tudásunkat, hogy a nehéz ellést miről lehet felismerni, a borjú milyen rendellenes pózban kerülhet a szülőcsatornába, és hogy tudjuk ezt orvosolni. Fontos, hogy mindenki ismerje a gyakorlati és elméleti tudásának határait és megfelelő időben tudjon segítséget hívni – az állatorvost!

Egy-egy nagyobb borjú esetén segítségre lehet szükség.

Legyen kéznél föcstej (kolosztrum), vagy föcstej készítmény

Több tudományos kutatás bizonyítja, hogy a fertőzések okozta borjúelhullások 85%-a visszavezethető az immun anyagok nem megfelelő felszívódására a föcstejből. A borjú születése után 6-12 órával zárul a föcstejben vagy föcstej-készítményekben lévő immunanyagok felszívódásának lehetősége a borjú béltraktusában. Ebből adódóan kiemelt fontosságú, hogy ezen idő alatt jusson megfelelő mennyiségű és minőségű föcstejhez a borjú. A legpraktikusabb ha az ellés lefolyásában segítő személy a borjazást követően azonnal segít a borjúnak föcstejhez jutni. Ezt meg lehet tenni az anya kifejésével és nyelőcsőszonda használatával is, vagy a borjút kell segíteni a tőgy megtalálásában és a megfelelő ideig való szoptatásban.
Ha a kolosztrum mennyisége és minősége kétséges, akkor más tehéntől származó kolosztrumot, vagy azt helyettesítő készítményt is használhatunk. Azonban vigyázni kell, ha idegen állományból származó föcstejet használunk, mert az immunanyagokkal együtt betegséget is átadhatunk a borjaknak. A legjobb, ha saját állományból lefejt föcstejet használunk. A föcstej pótló tápszerek használata is jó megoldás lehet, ha születés után a borjú nem elég élénk, hosszúra nyúlt az ellés folyamata, hideg időjárás miatt kihűlt a borjú, vagy az anya elutasítja. Kolosztrum pótszer használata előtt mindenképp egyeztessünk állatorvosunkkal, hogy melyik készítmény a legjobb az állományunknak.

Bármilyen megterhelő is, az ellést követően fél órán belül próbáljuk a borjút a tőgyre segíteni és alaposan megszoptatni.

Készülj fel a borjak felmelegítésére fagy esetén

A borjak fagyos környezetben, nedvesen jönnek a világra, így nagyon gyorsan kihűlhetnek – hypothermia. Fagyos időjárásban védett építményben ellessünk és legyenek kéznél olyan eszközök és készítmények, amik segítenek hypothermia esetén.
Kezdődő hypothermiáról bezélünk, ha a borjú testhőmérséklete 34-37 C fok közé esik. Ilyenkor a borjúnak adjunk meleg, testhőmérsékletű föcstejet, vagy föcstej pótszert, miközben törölközővel szárazra töröljük. Hajszárítót is használhatunk, így gyorsan vissza tudjuk állítani a borjú testhőmérsékletét a normális tartományba.
Extrém hypothermia esetén meleg kolosztrum itatása és meleg vizfürdő jelenthet gyors megoldást. Mielőtt visszaengednénk a borjat az anyjához, fel kell szárítani és ellenőrizni kell, hogy helyreállt a testhőmérséklete.

Biztosíts szélvédett, tiszta, száraz környezetet

A nedves, sáros környezet megterhelő a tehenek és borjaik számára, sőt az ilyen körülmények elősegítik a bakteriális betegségek terjedését is! Ezért fontos a frissen ellett anyákat, borjaikkal szélvédett, tiszta száraz környezetben tartani.

A friss, száraz szalmaágy alapfeltétel ellésnél.

Összefoglalás

A tenyésztők minden évben várakozással tekintenek az új borjúszaporulatra. Érdemes ezért megfelelően felkészülni az ellési időszakra, hogy minimalizáljuk a borjúveszteséget és csökkentsük a gondozók – akár önmagunk – terheit.

Sok sikert és bő szaporulatot!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..