Szárnyakat kaptak a vörös bikák

Április 26-át úgy vártuk már mint a Messiást. Régóta, testben és lélekben alaposan felkészülve. Mégis az azt megelőző pár napban szinte szemhunyásnyit sem aludtunk. Annyi minden munka váratott még magára: az utak kavicsborítása nem volt még rendben, a bikaszálló előtere nem kapta meg a járólapozást, na meg Pullo hátán a hajnyíróval vágott csík sem akart múlni… hogy lehet így aludni?

Nem csak Lilla és én, hanem az egész család készült. Az asszonyok sütöttek-főztek, a férfiak rendezkedtek. Nagy eseményre készültünk. Az alföldről hívott barátaink is az esemény előtt érkeztek, hogy besegítsenek a munkálatokba.

Kurunczi Peti barátunk messziről érkezett a segítségünkre családdal, barátokkal együtt

Nem a tenyészbika jelöltek STV zárása volt csak az esemény, hanem annak apropóján kerítettünk egy hálaadó ünnepséget. Meg akartuk köszönni a hozzátartozóknak, barátoknak, ismerősöknek, na és a bikák vásárlóinak, hogy eddig eljutottunk, hogy a Mozsi major tenyészbikákat állít elő.

Hiába mostam, nem akart eltünni a csík Pullo hátáról…

Mikor felvirradt a nagy nap, kiderült, extra programunk lesz. Kata elleni fog. 11 órakor kezdődik a hatósági mérlegelés, itt lesz vagy 40 ember, járási és megyei főállatorvosok, ennek a tehénnek meg épp most kell elleni… Hát ha már így alakult, lesz egy kis plusz látványosság.

Kata igen nagy borjat próbált kitolni…

Kata genetikája úgy kombinálódott Pullóéval, hogy az eddigi borjakkal ellentétben (akik 35-40 kg-al születtek), egy 50 kg-os üszőborjat kellett világra hoznia. Még jó, hogy ilyen sokan voltunk. Jó, hogy Bogdán Jani barátunk korábban érkezett és a karámon átugorva beállt segíteni.

Hárman kellettünk.
Hatalmas üszőborjú született

Hárman nekifeszülve világra segítettük Kata gyönyörű borját.

De eddigre már népes nézőseregünk volt, az állatorvosok is befutottak, mindenki a kezdésre várt. Míg Szűcs Marci megérkezett, egy rögtönzött “idegenvezetést” tartottunk a majorban.

No amarra van az anyaszállás 🙂

Sokan voltak akik csak a netről ismerték a majort és sokan akik már régen jártak nálunk. Itt napról-napra változik minden, így sok volt az újdonság.

Végül Marci is befutott, így elkezdhettük a programot. Hogy a tehenek ne legyenek “láb alatt” és Szent-György nap közelében legyen egy kis látványosság, kihajtással kezdtünk.

A nagyközönség láttán kicsit tanácstalanul indultak neki a legelőnek a teheneink

Persze kicsit másként történt, mint szokott, nem vidám felvonulás volt. Ennyi embert egy rakáson még sosem láttak a tehenek, így kicsit tessékelni kellett őket hogy a sorfal előtt elvonuljanak. A végére persze rohanás és porfelhő lett belőle 🙂

A lemaradókat kicsit tessékelni kellett 🙂

Ekkor jött a fő attrakció, amiért összegyűltünk ennyien. Hajtsuk fel a bikákat a mérlegre. Ők mit sem tudva, örömmel vették a kirándulást 🙂

Az istállóból kiszabadulva azonnal indult a játék.
A folyosóban szépen felsorakoztak bikáink

A hatóság ellenőrizte a mérleget, majd megkezdtük a hivatalos mérlegelést, az életnapi tömeggyarapodás megállapításához. Ahhoz, hogy egy bika tenyészbikának minősülhessen, előbb át kell ugrania egy lécet: életnapra vetített 1200g tömeggyarapodást el kell érnie.

Megkezdődött a hatósági mérlegelés

Ahogy sorjáztak a bikák, a mérések során látható volt, hogy ezzel nem lesz gond. Mind túlszárnyalták a határértéket.

Andor 571 kg-al 1382g/életnap,
Milán 665kg-al 1525g/életnap,
Artúr 647 kg-al 1497g/életnap,
Dávid 631kg-al 1527g/életnap,
Levente 660kg-al 1571g/életnap,
Tóni 637 kg-al 1604g/életnap,
Roland 720kg-al 1726g/életnap teljesítményt nyújtott.

A mérés után az elletőboxokba kerültek a bikák. A terv az volt, hogy egyenként hajtjuk ki őket egy kis arénába, ahol Marci el tudja végezni a küllemi bírálatot. Már előre készültünk erre mikrofonnal, kihangosítással – mindent a bíráló jókedve érdekében 🙂 Tervünk nagyszerűen bevált, flottul ment a bírálat, bika bikát követett – köszönhetően többek között a gyerekeknek, Máténak, Bendegúznak és Saroltának – akik a válogatóajtót ügyesen kezelték 🙂

Először Andor került az arénába. A legkedvesebb, legszelídebb bikánk volt, de mindig nagy hangon adta a világ tudtára, hogy nem fél senkitől. Itt is kieresztette a hangját, fújtatva, kaparva mutatta meg mindenkinek, milyen erős bika is ő.

Andor üvöltve fitogtatta erejét 🙂

Majd egymást váltva jöttek a bikák az arénába. Figyeltem a vevők arcát, mindre az volt írva, nem cserélné le a kiszemelt bikát másikra. Ennél nagyobb öröm nem is érheti a tenyésztőt. Bikáink pedig fújtatva, nagy show-t levágva mutogatták izmaikat.

Levente erejét fitogtatva

Marci jó kedvvel – de szigorúan rávilágítva a bikák erősségeire és esetleges gyengeségeire – haladt a küllemi pontozással.

Már jócskán elmúlt dél, mire fellélegezhettünk: minden bika szép eredménnyel átment a küllemi bírálaton. Mindegyikük tenyészbika lehet.

Küllemi eredménytábla

Kiderült, országos viszonylatban kiemelkedő lett a tenyészetünk:
A bikák életnapra vetített gyarapodásának átlaga 1544g/életnap.
2017 év eddigi tenyészvizsgáinak adatai alapján a legjobb eredményt produkáló tenyészet lettünk!
A 400 naposan 600kg feletti teljesítményt nyújtó elit bikák közé, a hét végzett bikából hat bikát juttattunk.
Mindezt úgy, hogy születésüktől fogva kiegyensúlyozott, egyenletes növekedést értek el, nem a hízlalási időszakban ugrott meg a napi gyarapodásuk!

Nem volt idő ízlelgetni ezt a szédítő sikert, mert amíg a vendégeket asztalhoz tessékeltük, kiderült, hogy a minősítés alatt a reggel született boci még nem szopott föcstejet, így segítségre van szüksége.

Közben Kata bocija nem találta a tőgyet, így fejés, itatás folyt míg a vendégek elkezdték a zenés multságot

Valamennyi lefejt tejecskét sikerült a bociba tölteni egy szörpös üvegből, mert szopni nem akart az Istenadta… Mire visszakerültem a vendégekhez, javában folyt a lakodalom 🙂

Eszem-iszom
Majálishangulat
Megkönnyebbülten….

Ekkor még hátra volt a meglepetésünk, amivel vendégeinknek készültünk. Az asztalokhoz vezettük Pullót és Tündit. Bemutattuk milyen felhozatalt viszünk Hódmezővásárhelyre.

Délutáni show
Kiállítási kondiban
Szépleányok 🙂

A napot végül a teheneink esti behajtásával és a bikák futóra pakolásával zártuk.

Esti behajtás óvónénivel, bockokkal

Mire mindenkit felpakoltunk – Lilla és Attila gondoskodásának hála – Kata lánya is megtanult egyedül inni 🙂

Végül csak sikerült tejet szopizni

A napot úgy zártuk, hogy a vásárlóink elégedetten mentek haza, egy borjúval többen lettünk, és bekerültünk a hazai limousin törzstenyészetek élvonalába.

Volt mire inni a még velünk maradó barátokkal. Bajos is volt a másnap reggeli etetés… rá is hagytam Lillára és Attilára. Kivettem egy délelőttöt…

Utóirat: vevőink visszajeleztek fotókkal, videókkal, bikáink jól vannak, ők pedig elégedettek. Ez a lényeg.

Artúr láthatólag szereti új gazdáját 🙂
Andor új helyén már sétáltatható

 

Fotógaléria a teljesség igénye nélkül (a fotókat készítették: Lilla, Tóth Zsombor és Dr. Zarubay Árpád):

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..