Egyéb,  Marhatartás

Tavaszi munkák II.

Mikor már „elegendő” borjú született, megkezdődhet a legelőre való kiköltözés előkészítése 🙂

A legelő felkészítése

A legelő felkészítéséhez a tél után be kell járni a területet. Ellenőrizni kell a teljes villanypásztor szakaszt. Téli időszakban nagyobb a vadmozgás, így a szarvasok megrongálhatják a kapukat, vagy egyes szakaszokat. Ezek javítása nélkül nem lehet üzembiztos a kerítés. A kellő feszültség fenntartása érdekében a kerítés alatt ki kell kaszálni a felnövő fás szárú gyomokat, majd totális gyomirtóval kezelni kell a teljes kerítés vonalat. A gyomirtás, kaszálás elhanyagolása miatt a nyári időszakban magasra növő növényzet letesteli a villanypásztort. A nyári kaszálás pedig nem túl kellemes 40 fokban, felhőnyi szúnyog társaságában 🙂

Fontos felmérni, hogy kellően száraz-e a talaj marhacsorda fogadásához. A nedves, puha talajon jelentős kár keletkezhet a paták nyomában, mely a gyep kipusztulásához is vezethet. Kellően száraz talaj esetén talajsimítást is végeznünk kell a tavaszi vakondtúrások, hangyabolyok felszámolása miatt – szártépőzésnél, kaszálásnál lesz ennek jelentősége…
Intenzív gyepgazdálkodás esetén ez a nitrogén műtrágyázás időszaka. Figyelnünk kell arra, ha műtrágyázunk, lehetőleg akkor tegyük, ha két-három napon belül eső várható – így a műtrágya nem égeti ki a növényzet gyökerét, hanem egyenletesen beivódik a talajba.

Az állatok felkészítése

A marhák emésztési sajátossága, hogy bármilyen takarmány összetételt illető hirtelen változás felboríthatja az emésztésüket, így betegséghez, hasmenéshez, legyengüléshez vezethet. Ennek elkerülése miatt, a nyári legelőre való kihajtás előtt nem csak szénával etetjük állatainkat, hanem elkezdjük a fűhöz szoktatást. Minden talpalatnyi területet be kell fogni a korai legeltetésbe! Ha nincs lehetőség a legeltetésre, kaszálni kell és vályúból kell füvet etetni. (A legelőre való kihajtást követő egy-két hétben is érdemes szénát adni a fű mellé, a hasmenést elkerülendő)
Kihajtás előtt kell elvégezni az állategészségügyi vizsgálatokat, műveleteket is!
Az éves kötelező TBC teszt, Brucellózis és Leukózis vérvétellel járó vizsgálata mellett a külső-belső élősködők elleni oltásokat is ilyenkor kapják meg állataink.

Féregtelenítő oltást kapott minden üsző és megellett tehenünk.
Féregtelenítő oltást kapott minden üsző és megellett tehenünk.

Májmétely ellen nincs oltóanyag, csak szájon át adható gyógyszer, ami kissé küzdelmessé teszi az alkalmazását. Tehén kalodába zárása után a fejét fel kell emelni – általában két oldalról tartott bottal az álla alatt – majd egy fecskendőt erőszakolni a szájába és betölteni a fél deci fehér festék jellegű anyagot, amitől szegény pára orrán-száján keresztül próbál megszabadulni… A nap végére úgy néztünk ki mintha karámot meszeltünk volna 🙂
A legelőn nyáron nagy számban előforduló legyek és böglyök ellen Butox-ot kell folyatni az állatok hátára, ami két hónapra védelmet biztosít. Ilyenkor kényelmesen megoldjuk, hiszen a kalodába zárt állat jól tűri ha idegen anyagot folyatunk a hátára – nem úgy nyáron a legelőn! Akkor előkerülnek a vízipisztolyok, légyirtóval töltve! 🙂

A legelő állatok legfontosabb tulajdonságával, az egészséges lábszerkezettel még nem foglalkoztunk!
Mi kiemelten fontosnak tartjuk az évente elvégzett körmölést! Ha az állatnak gondja van a körmével, meggyengül a járása, kevesebb területet tud bejárni, így nem tud megfelelő mennyiségű táplálékot felvenni – főleg a nyári száraz időszakban, mikor több kilométert kell bejárjon a napi adagért – így kevesebb tejet tud adni a borjának, az újravemhesülés esélye is lecsökken.
Ezért – bár küzdelmes feladat – évente elvégezzük álltaink körmölését.

Nyújtással állítunk a spiccen :)
Nyújtással állítunk a spiccen 🙂

A szarvasmarha a körme külső szélén jár, így annak feltöredezését okozhatja, ha télen túlságosan elnő a körme. Lábszerkezeti betegséget, sántaságot is kaphat a hosszú köröm miatt.
Az alábbi videónkban jól látható hogy is néz ki egy tehén a manikűrösnél 🙂

Ha mindezzel megvagyunk, már csak le kell válogatnunk a kihajtásra szánt állatokat, pótolnunk az esetleg eltört fülszámaikat, általános egészségvizsgálatot kell végezni rajtuk, majd ha minden rendben, április 24-e, Szent György-nap körül mehetnek a nyári szállásukra, a finom füvű szabad legelőkre.
Ekkorra már izgalomban vannak, tudják lassan eljön a szabadság ideje 🙂
Folyamatosan gyülekeznek, ha meglátnak minket, felsorakoznak a kapuknál, szinte kérdezik a szemükkel: mikor indulunk?

Hát induljunk! Kihajtás hétfőn!

A további munkákról folyt köv….

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .