Tenyészállat bírálati bemutatón jártunk

Május 23-án hétfőn a Skamla Farm Zrt. és a Limousin tenyésztői egyesület jóvoltából limousin tenyészállat küllemi bírálati bemutatón jártunk.

Meghívást az ország törzstenyészetei kaptak, így mi is a résztvevők között lehettünk.

A bemutatót Gilles Lequeux a francia INTERLIM kereskedelmi igazgatója tartotta, aki Hódmezővásárhelyen a limousin és blonde d’aquitaine tenyészállatok versenybírálatát vezette. A bemutatón tenyészbikán és tenyész üszőkön ismerhettük meg azokat a lényegi tulajdonságokat, amikre kiemelt figyelmet kell fordítani tenyészállataink kiválasztásakor.

Először egy francia származású spermadonor bika került terítékre. Gilles minden testrészre kiterjedő bírálatot adott.

A far alakulását különösen kiemelte. Fontos a farok tűzésének magassága – a magasabb tűzés ellési nehézségre utal – és az ülőgumók, csípőszögletek egymástól való távolsága. A medencehossz meghatározásához a csípőszöglet-ülőgumó távolságot vesszük alapul. A két ülőgumó minél nagyobb távolsága az ellés könnyűségét határozza meg. Ha hátulról ránézünk a farra, széles, párhuzamos oldalú faralakulást kell látnunk. Ha a far hátrafelé keskenyedik, az ülőgumók közel helyezkednek el, nem alkalmas a bika tenyészállatnak, mert szűk szülőcsatornát örökít. Az izomzat combon való lefutása legjobban oldalról vizsgálható. Legjobb ha félkör alakú, szinte a könyökig lefutó izomzatot látunk. E két ismérv adja a far küllemi bírálat alapját.

Nagybika bírálat
Nagybika bírálat

A hát bírálatánál fontos kiemelni a hát felső vonalát. A farbúbtól a marig egyenes, feszes hát kívánt a tenyészbikák esetében. A hátszín izomzat vastagsága meghatározza a vágási eredményeket is, így ennek az izomnak a fejlettségéből jól lehet becsülni a húskihozatali arányt. Ezt az izmot figyelik a mészárosok is a felvásárláskor. A lapocka és nyak izomzatánál a mély mellkas és a két lapocka közötti távolság a mérvadó. A maron a két lapocka között nem lehet horpasz, telt, széles izomzatnak kell kitölteni a csontok közötti teret.

Alkatában a limousin vékony csontú, jól izmolt fajta, így figyelni kell a csontok finomságára is a tenyésztés során. Nem kívánt a csontok charolais-ra hasonlító vastagodása a vágási színhús-kihozatal magasan tartása és a könnyű ellés megőrzése miatt.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a lábak szerkezetére is. Hosszú éveken át kell szolgálnia egy bikának a legelőkön, nagy távolságokat megtéve a lányok után. Ez valljuk be, egy tonna feletti testtömegnél nem egyszerű feladat.

A bikákat tenyésztípusuk szerint három csoportba sorolhatjuk:

  • Végtermék előállító bika: Gyorsan érő, rendkívül izmolt, alacsonyabb marmagasságú jószágok. Leginkább befejező típusnak nevezik, keresztezésre alkalmas. F1 generációs utódai a legkiválóbb hízóalapanyagok, ezért más (magyartarka, szürkemarha, angus, charolais, stb…) fajtákra ajánlott. A tenyészbikák 10%-a ebből a csoportból kerül ki. Nálunk leginkább Levente közelíti ezt a típust a “Mix” csoportból.
  • Mix típusú bika: Nagy rámájú, közepes érésű, jól izmolt bika. Mind keresztezésre, mind törzstenyészetekbe ajánlott fedező bika. A marmagasságra és izomzat mennyiségére egyaránt pozitív hatással van (természetesen típuson belül vannak tenyész vagy befejező típushoz közelebb álló fajták is). A tenyészbikák 80%-a ebből a csoportból kerül ki. A mi bikáink is ezt a csoportot erősítik, de Roland várható legjobb képviselőjének.
  • Tenyész típusú bika: Későn érő, kiemelkedő marmagasságú, finom izomzatú bika. Leginkább törzstenyészetek számára és ráma szerkezet növelésére ajánlott, erős marmagasság és rámanövelő örökítő tulajdonságai miatt. A tenyészbikák 10%-a ebből a csoportból kerül ki.

A bika bírálatot követte a tenyész-tehén/üsző küllemi bírálat.

Üszőbírálat
Üszőbírálat

Mint a képen is látható, Gilles itt is a far szélességét emelte ki, mint legfontosabb tényezőt. Az ülőgumók közötti távolság, a medencehossz előre vetíti a könnyű vagy nehéz elléslefolyást. Természetesen a minél szélesebb, felülről nézve “kockább” far a kívánt a tenyészállatoknál. A feszes hát és jó lábszerkezet itt is a hosszú élettartam záloga, erre különösen figyelni kell.

A végtermék, mix és tenyész típus a bikánál leírtak szerint a tehenekre/üszőkre is vonatkozik, így a tenyésztő által kitűzött célt követve kell az állatokat tenyésztésbe fogni.

Megerősítést kaptunk az eddig is alkalmazott takarmányozási módszerünkre, vagyis a növendék üszők prémium takarmányozására. Mindig a legjobb minőségű, magas fehérje tartalmú takarmányt kell adni a növendékeknek.

Az üszőnevelés takarmányozási kérdései is szóba kerültek
Az üszőnevelés takarmányozási kérdései is szóba kerültek

A beszélgetés a területen felállított sátorban folytatódott, ahol finom ebédet követően a szervezők megismertették a francia vendégeket és a résztvevőket a magyar néptánc kultúrával, a környező falvakban működő gyermek táncház segítségével.

A magyar kultúrára is időt szántak a szervezők
A magyar kultúrára is időt szántak a szervezők

Összességében kiváló keretet adott e rendezvény a hódmezővásárhelyi kiállításnak. Kifejezetten szakmai program volt, ahol megismerhettük a francia limousin fajta hazájában használt bírálati szempontokat.

Reméljük még sok ehhez hasonló rendezvényen vehetünk rész a jövőben.

Köszönjük a szervezőknek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .