Mea culpa, mea maxima culpa

Nos ma itt Kapolcson kicsit a múltba kellett révednem és magamba kellett néznem.

A III. Kapolcsi Állat- és Gépkiállításon veszünk részt. A kiállítás területére megérkezve, állatainkat elhelyezve körülnéztem a kiállított állatok között. Szinte sokkolt a Blonde soron a látvány. Nem vagyok alacsony srác, így szokatlan számomra, hogy  tehenek és bikák marmagassága a szemem vonalába essen. A Dörögdi Mező Kft. állatai marja fölött pedig épp átlátok. Hatalmas, hosszú törzsű Blonde anyák és bika került kiállításra. Hangot is adtam a meglepetésemnek, milyen gyönyörűek ezek a tenyészállatok, a limok szinte eltörpülnek mellettük.

Ekkor ért a meglepetés: válaszként azt kaptam, hogy dehogy, hiszen ezek csak “divatirányzatok”… Nem igazán értettem miről van szó. Kiderült, hogy még 2014-ben ezen a honlapon egy fajtaválasztást firtató kérdésre a hosszas leírások mellett a Blonde-ról ezt írtam:

“A “divatirányzatokat” nem említem (pl: Blonde d’ Aquitaine, Kék-Belga stb…) mert azok keresztezésre, árutermelésre kiváló fajták, de szín állomány tartására nem láttam benne fantáziát.”

Én erről a bejegyzésemről már el is feledkeztem, most azonban szembesülnöm kellett két dologgal:

1. Ha nem ismersz behatóbban egy fajtát, ne minősítsd, pláne divatirányzatnak

2. Szakmai körökben elterjedt a honlapunk és FB oldalunk olvasása, így a leírt szavaimnak ma már súlya van.

Szóval az én vétkem, hogy elhamarkodottan, a Blonde fajtával közvetlen tapasztalat nélkül tettem megjegyzést.

De…

A téma az volt az idézett bejegyzésben, milyen fajtát válasszunk. Továbbra is hiszem, hogy a többi fajtával szemben a limousin tulajdonságai és nagytestű fajtához mérten igénytelen volta miatt gazdasági szempontból a legjobb választás. Kezdő húsmarha tartónak is ajánlható, mert állandó piaca van és nem igényel az üszőállomány kinevelése komolyabb menedzselési és takarmányozási szaktudást sem – mert a Blonde esetében az nem tagadható: felkészült szakembereket igényel, hogy a tiszta vérű állományban megfelelő üszőmenedzseléssel könnyen ellő anyákat neveljenek.

Összefoglalva, a Blonde kiváló, modern de intenzív fajta. Szaktudást igényel.

Én pedig nem vagyok jó politikus, mert elhamarkodottan ítéltem és azt írásban tettem. Na meg azért sem, mert belátom a vétkem.

Gyertek el holnap Kapolcsra! Csodálkozzunk együtt újra rá erre a két kiváló francia fajtára: a Blonde-ra és a Limousin-ra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .