Indula mandula!!!

2016. november 15-én elindítottuk tenyészbika növendékeinket az Üzemi Sajátteljesítmény-Vizsgálaton, azaz megindítottuk az ÜSTV-t!

Ezen a napon, a Limousin és Blonde D’Aquitaine Egyesület teljesítmény vizsgálatra vonatkozó előírásai alapján a NÉBIH által kiküldött főfelügyelő jegyzőkönyvet vett fel a vizsgálatra kerülő bikák koráról és súlyadatairól.

Ettől a naptól kezdve 150 napig mint hízóállatokat takarmányoznunk kell bikáinkat, hogy kiderüljön, milyen genetikai bázissal rendelkeznek és a tartási körülményeket hogy viselik – azaz mire képesek a hústermelés frontján. Na de a hízási teljesítmény mellett formásodniuk is kell, mert amikor lejárt a 150 nap, küllemi bírálaton is át kell esniük a végső mérlegelés után. A kettő együtt adja majd a bikák ÜSTV eredményét.

Szóval “szobrászkoduk” 🙂

Na de lássuk az alapanyagot, amivel elindultunk!

A bikák életútja a “Tenyészbika jelöltjeink 2016” linken egész kis koruktól végigkövethető. Ők lettek a tenyészbika növendékeink. Kiválasztásuk a legelőn mutatott növekedési erély, feszes hát és lábszerkezet, mély mellkas, kerek farforma, ülőgumók távolsága és medenceméret kritériumokon dőlt el. Október 15-én, pont egy hónapja választottuk le őket az anyákról és a legelőről. Azóta belakták ÜSTV istállójukat és átálltak az abrak és szálas takarmány fogyasztására az anyatejről és a legelőfűről. Az átállás zökkenőmentesen ment. Sem visszaesést, sem stagnálást nem tapasztaltunk – egyértelműen növekedett a napi tömeggyarapodásuk. Na de nem csigázunk tovább senkit… lássuk a számokat! 🙂

Tenyészbika növendékeink választáskori és ÜSTV-be állítási adatai. A kék oszlopban a születési 40kg átlagsúly levonása után számított életnapi gyarapodás látható a választás napjáig (kizárólag anyatejen és legelőfüvön, utolsó hónapban napi 0,5 kg abrak mellett). A lila oszlopban a 0. havi (választástól az ÜSTV indításig eltelt időszak) napi tömeggyarapodás számai láthatók.

Jelenleg fejenként naponta az alábbi takarmányt kapják a bikák:

  • 5,5 kg, 18% fehérjetartalmú UBM 8826 típusú granulált tápot,
  • 1 kg lucerna szénát
  • ad libitum réti szénát

Havonta fogunk mérést végezni, fotókat készíteni, így végigkövethetjük a növekedés ütemének változásait a kor és testtömeg előre haladtával.

Szóval induljon a vizsgálat, kövessétek végig velünk ezt az izgalmas 5 hónapot!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .