Marhatartás,  Tartástechnológia eszközei,  Tenyésztés

Mérlegeltünk. Mérlegeltem?

Ismét eltelt egy hónap, így ráállítottuk a mérlegre STV alatti bikáinkat.

A mostani mérésnek a különlegességét az adta, hogy három nappal előtte tettünk a nyolc bikából ötbe orrkarikát. Így a mérés azt is mutatja, mennyire veti vissza a gyarapodását a bikáknak az orrkarika berakás, mennyire is viseli meg őket ez a tortúra?!

Mielőtt az eredmények ismertetésére térnék, kicsit körülírom a helyzetet. Nem magyarázkodásként, csak elmondva, milyen szempontokat is mérlegeltem, mielőtt teljesítményvizsgálat közepén orrkarikáztattam a bikákat.

Tudtam, hogy a karikázás törést okoz az állatok gyarapodásában, de az eddigi eredmények olyan magas értékeket mutattak, hogy úgy gondoltam belefér. Több tapasztalt kollégát is megkérdeztem erről, és szerintük szinte semmivel nem veti vissza a bikák növekedését ez az élmény. Másrészt a növendék bikák jövőbeni gazdái karikát kértek az orrokba. Két lehetőség állt előttem: vagy most beteszem a karikákat és kockáztatom a kiváló hízási eredményeket, vagy az STV zárultával, a bikák átadásakor tesszük be a karikákat.

Én az első lehetőséget választottam. Azért, mert magasak az eddigi eredmények és mert olyan tenyészbikákat szeretnék átadni a gazdáknak, akik minden szempontból kiváló egészségi állapotban vannak. Nem adok úgy ki tenyészállatot a gazdaságomból elszállításra, hogy esély van egy sebfertőződésre, lázra – hiszen a karikázás után kerültek volna elszállításra a bikák. Mindamellett tudni akartam, milyen mértékben okoz stresszt az állatoknak a karika behelyezés.

Ezek után íme a színtiszta valóság a karika okozta stresszről:

2017 február 15-i orrkarikázás utáni eredmény az előző havi mérlegelésekhez viszonyítottan

A február 15-i mérés azt mutatja, hogy Levente, Tóni és Artúr kivételével (akik nem kaptak orrkarikát) minden bika stagnálást vagy kisebb-nagyobb visszaesést mutatott a havi tömeggyarapodását illetően.

Andor és Kristóf viselte legnehezebben a karika berakás műveletét és ez bizony vissza is köszönt a mérlegelésen. Mindketten 0,6kg/nap visszaesést produkáltak az előző havi eredményhez képest. Ez alapján kijelenthetjük, hogy hiába minden kábítás, érzéstelenítés, a karikázás sokkot okoz az állatoknak. A kérdés csak az, hány napra veti vissza őket, és ez alatt mennyivel maradnak el a megszokott gyarapodásuktól?

Az eltelt napokban szerzett tapasztalatom az, hogy az abrakfogyasztás, lucernaszéna és szilázsfogyasztás  maradt a régiben, semmivel sem esznek étvágytalanabban vagy kevesebbet a karikázás előtti napokhoz képest. Azonban a szénafogyasztás jelentősen lecsökkent. Megfigyelésem szerint a karika zavarja őket a szálazásban, nem tudják még, hogyan is ragadják meg a szénaszálakat a nyelvükkel a karika alatt. Szóval ezen a tanulás fog segíteni. Különösebb fájdalamat nem tapasztalok a bikákon, mert mindnek meg lehet forgatni az orrában a karikát, nem futnak el, nem gorombulnak be. Kis meglepődés után ott folytatják a tevékenységüket, ahol abbahagyták.

Lilla szerint rajtam kívül nincs még egy olyan bolond tenyésztő, aki STV alatt karikát tenne a bikák orrába.

Én továbbra is hiszek a megérzéseimben: a bikák hamar túlteszik magukat a stresszen, és vevői igények szerint orrkarikázott, egészséges, kiemelkedő teljesítményű tenyészbikákat nevelünk a Mozsi majorban.

A bikákról új fotók a „Tenyészbika jelöltjeink 2016” menüpontban.

4 hozzászólás

 • Surin András

  A súlygyarapodás visszaesésében a mérés előtt 3 nappal történt orrkarika behelyezés okozta stressznél nem lehet nagyobb szerepe a február havi – 10 C-fok körüli hőmérséklet? ( Szarvasmarha hőoptimum zóna: + 3 – + 17 C-fok)

  • Mozsi

   Az állatokat két hetente mérjük, csak havi mérési eredményeket közlünk itt az oldalon. Ebből gondolom, hogy a karika berakása okozta sokk miatt estek vissza. Andor pl január 15-én 444 kg volt. Január 31-én 468kg, míg február 15-én 472kg. Látható, hogy az első két hétben 24kg-ot hízott, a második két hétben pedig 4(!)kg-ot. Így másra nem tudok következtetni, mint arra, hogy a karika miatt szakadt be ennyire. Hasmenés nem jeletkezett, így az emésztési problémát is ki kell zárnom.

 • Surin András

  Köszönöm, hisz a kéthetenkénti mérés egyértelműen bizonyítja a valós okot. Ugyanakkor valamikor a vevői elégedettséget is ki kell szolgálni, márpedig ahhoz kellett az orrkarikázás. Tanulság, nincs jó időpont, csak kevésbé vagy nagyon rossz:-(

  • Mozsi

   Igen. Bízok benne, hogy behozzák majd a lemaradást. Április 26-án zárjuk az STV-t így addig van még idejük. Ma már jobb étvággyal ettek és a széna is végre elkezdett fogyni.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .