Bikakarika

Nos.

Ilyen még nem volt az életünkben. De a bikáink életében sem volt még ilyen.

Bekarikáztuk őket… Pullót is.

Van akinek ez rutin, van aki enélkül el sem tud képzelni tenyészbikát. Mi eddig sosem karikáztunk. Egyszerűen nem volt rá szükség. Megvan a technikája, hogy kell hajtani egy bikát. Mellé kell rakni egy tehenet. A tehenet lehet hajtani, a bika meg megy utána. Arra amerre a tehenet hajtani akarjuk. Nem megy semerre másfelé, a tehenet sosem hagyja ott. Eddig ez így működött nálunk.

A bikát, ha nincs kötőfékhez, orrkarikához szoktatva, tehénnel vezetjük a kívánt helyre.

Persze vannak apró-cseprő gondok ezzel. Pl mikor jön a doki éves kötelező vérvételre, vagy tbc-tesztet akar csinálni. Vagy féregtelenítővel oltanunk kell… Nos akkor voltak gondok. Például: hogy fogjuk meg a bikát, hiszen a kaloda nyakfogóját nem lehet összezárni, olyan széles a nyaka. Másrészt meg kell válogatnunk melyik kiállításra tudjuk elvinni, mert a legrangosabb, hódmezővásárhelyi vásárra bizony nem vihetjük. Ott fel kell vezetni a bikát. A tömegen át. Kisgyermekek, kutyák, macskák mellett. Lovak mellett. Lufik, sípok, dübörgő zene mellett. Na azt hogy, ha nincs orrkarika?

Persze van orrcsipesz. Az orrcsipesz olyan jószág, amit behelyezünk az orrlyukakba és összeszorítjuk a két orrjárat közötti szakaszt. Ez igen érzékeny terület. Próbálja csak meg bárki a két ujjával összeszorítani magának. Na de ha a bika ellenkezik – vagy ha mondjuk kiállításon egy négyévesforma kisgyerek kezében eldurran egy lufi – mennyire jelenthet védelmet egy csipesz az orrban? Háát…

900 kg ha megmozdul, kő kövön nem marad…

Szóval: Miért kell egy orrkarika a bika orrába?

Hivatalosan: munkavédelmi szempontból. Jogszabály szerint (16/2001. (III. 3.) FVM rendelet, 4.9.4-4.9.6 pontig)  tenyészbikát egyéves korától kötelező orrkarikával ellátni. Vezetni kizárólag vezetőrúddal plusz kötéllel lehet. Így kiállításokon is előírja a szabályzat a bika orrkarika használatot. Orrcsipesz nem elegendő, Kicsúszhat, szétnyílhat, nem biztonságos.

Nem hivatalosan: mert könnyebben kezelhető a bika. Mivel az orra a bikának egy igen érzékeny terület. Félti. Nem kicsit, nagyon. Amikor a bikát olyan dologra szeretnénk rávenni, amit esze ágában sem lenne elvégezni – például sorfalak között sétálgatni, nyugodtan állni tehenek között, nem boxolni más bikákkal, stb… – akkor jó, ha az orránál fogva tudjuk vezetni.

Körbekérdeztük kis bikáink leendő gazdáit, ki kér karikát a bika orrába? A hét bikából négybe kértek karikát. Tóni, Levente, Artúr kimaradt. A nyolcadik, Roland pedig kiállításra készül, így nem volt kérdés, orrkarikázni kell.

Pullo volt a nagy kérdés. Az ideális kor 9-12 hónap között van az orrkarika behelyezéshez. Sokat gyötrődtem rajta. Pullo 900kg, két éves. Áhh nem valószínű, hogy be tudom tanítani a vezetésre. Megvadul, megtapos… De ma reggel felhívtam egy jó ismerősöm, Nagy Palit Kecskemétről, aki már kétszer annyi ideje műveli ezt a szakmát mint én, és nagy tapasztalata van bikakiképzésben. Elmondtam a gondjaim, és bizony megkaptam a beosztásom. Jól leteremtett, hogy “Fele olyan nehéz vagyok mint Te, mégis vezethetővé tudtam tenni 1400kg-os bikát is… Nehogy már egy olyan csodálatos bikát, mint Pullo, ne vigyél el kiállításra! A tenyészállat előállítás bizony arról is szól, hogy kiállításra megyünk és a nagybikát is meg kell mutatni!”

Összeszedtem magam, így került karika Pullo orrába is.

Egy kiváló állatorvos szakember közreműködésével a következő lépések vezettek odáig, hogy ma délelőtt hat bikánk orrába karika került:

 1. A bikát fel kell hajtani a kezelő folyosóba, majd kalodába kell zárni, nyakát ott rögzíteni.
 2. Tetanusz oltást kell kapnia a későbbi sebfertőzés megelőzésére.
 3. Bódító injekciót kell kapnia, hogy nyugodt maradjon.
 4. Fájdalom csillapító injekciót kell kapnia.
 5. Ezek után a bika orrát több kötéllel is rögzíteni kell, hogy a fejét ne  tudja elkapkodni.

  Az orr rögzítése nagyon fontos a szimmetrikus, szép karika behelyezés miatt.
 6. Az orrba lidokain, helyi érzéstelenítő injekciót kell adni.
 7. Mikor már érzéketlen az orr, fertőtlenített trokárral (Olyan szike, mely egy hüvelyt visz magával a szúrt sebbe. A hüvelyből a szike eltávolítható és a helyén a karika átfűzhető)  lyukat vágunk a két orrnyílás között az orrsövény lágy szövetébe, vagy orrkarika behelyező fogóval átfűzzük a fertőtlenített karikát.
 8. A behelyezés után a karikát összezárjuk, a rögzítő csavart addig tekerjük a menetbe, míg bele nem törik.
 9. A karikát, sebet antibiotikumos pasztával kezeljük.

  Orrkarikázott, lekezelt növendék tenyészbika jelölt.
 10. A bikát útjára engedjük, helyére visszahajtjuk.

  Az elbódított bikát nyugodtan a helyére tereljük.

A karika minősége sem mindegy. Mi a Semex és a Bos-Genetic kezelő állatorvosainak ajánlására Hauptner márkájú, 65mm átmérőjű, rozsdamentes acél orrkarikát használtunk. Minél nagyobb karikát érdemes betenni, a könnyebb kezelhetőség miatt. A nagyobb karikát könnyebb megfogni, vezetőrúd, vezetőkötél karabinerét rácsattintani.

Mondani sem kell, hogy az injekciókat minden bika esetében külön tűvel adjuk, az esetleges vírus-átfertőzések megelőzése miatt!

A karikák behelyezése után minden bika a helyére került. Pullo a tenyészbika szállásra, a kisbikák pedig a növendék bika STV szállóra. Első dolguk az evés és ivás volt, majd mámoros tekintettel friss szalmájukra hevertek. A nap során később is többször ettek, ittak, mintha mi sem történt volna…

Kicsit elszomorodva, bódultan ballagott haza Pullo.

Persze majd meglátjuk a következő napok mit hoznak. A gyógyulás 10-12 nap, mely alatt 2-3 naponta forgatni kell a karikát az orrukban, nehogy lehegesedjen. Segítség lehet az antibiotikumos krém, amivel kenegetni kell a sebet és a karikát. Egy hónapig érzékeny az orruk, így a kiképzésüket a vezetéshez csak ez után lehet megkezdeni. Ezt olyantól hallottuk, aki már csinált ilyent. Mi most karikáztunk először, így ismeretlen úton járunk…

Izgalmas napok állnak ismét előttünk. Pullo vezethető lesz? Sikerül ekkora bikát betanítanunk? Roland se sértődött meg ránk?

Nah innen szép nyerni 🙂

Fotók: Lilla és Tóth Zsombor

4 thoughts on “Bikakarika”

 1. Állattenyésztési szakkönyvben sem lehetett volna szakszerűbb leírást közölni a karika behelyezéséről és a hozzátartozó jogszabályokról .
  Gratulálok!!
  Örülök, hogy segíthettem a megfelelő szakember megtalálásában.

  Árpi bácsi

  1. Köszönjük!
   Igen, semmiféle sértődöttséget nem tapasztalunk az állatainkon. Nem féltik a fejüket, abrakolás közben nyugodtan meg tudjuk forgatni a karikát az orrukban. Ebből látszik, hogy tényleg fájdalommentesen, semmire sem emlékezve vészelték át a karika behelyezést. Szakszerű volt minden mozzanat.

 2. Kedves Mozsgai Úr!

  A bika karikázással kapcsolatban van néhány észrevételem. Kiállításra szükséges, de köztenyésztésbe és legelős állattartásra mégsem javasolnám nyugodt szívvel mindenkinek. Rendkívül nagy a bika számára a sérülésveszély. Karikával csak azt a bikát lehet biztonságosan “kezelni” ami erre meg van tanítva.
  A tanácsadó állatorvosok valóban a legprofibb bikataró állomások dolgozói, de Ők más szempont szerint mérlegelnek,mint azon tenyésztő társak akik legelős állattartásra alapozzák a gazdálkodásukat. Értem itt a “minél nagyobb karika a jó” megjegyzést. (balesetveszély!!!)

  1. Kedves Tímea!
   Igen a felvetés jogos. Egyértelmű, ha karikát tesz be a bika orrába az ember, az felelősséggel jár, azt a bikát tanítani kell. Épp ezért – mint írtam – sokat gondolkodtam, Pullót megkarikázzuk-e. Hiszen legelős tartásban termékenyít nálunk, így a bokros-fás területen, ha fennakad a karikánál fogva és nem tudja, hogy ilyenkor meg kell állnia és türelmesen várakoznia kell, szétszakíthatja az orrát. A kisbikák jövőbeni tulajdonosainak felhívtam a figyelmét a veszélyekre és a karika előnyeire is. Volt aki épp emiatt nem kért karikát a bika orrába. Mivel Pullonak lett karikája, nincs visszaút, gyógyulás után tanulás következik. Köszönöm az értékes hozzászólását!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .