ÜSTV-t indítottunk!

Irány a mérleg srácok! 🙂

Ma indítottuk 150 napos útjára az idei születésű tenyészbika jelöltjeinket.
ÜSTV (Üzemi Saját Teljesítmény Vizsgálat) indult, mely egy hízlalási teszt. Azt vizsgáljuk, hogy a teszt alatt és a teszt zárásakor életnapra vetítve melyik bika mekkora napi testtömeg gyarapodásra képes.
A bikákat 8 egyedes csoportban vizsgáljuk, azonos takarmányozás és tartási feltételek mellett.
A hízási teljesítmény nem minden.
Fontos, hogy milyen húsformákat épít magára a bika. Az értékes húsrészek (comb és gerinc melletti izmok) arányának növelése a cél a teljes izomzathoz képest.

Azonban ez sem elegendő.
Mivel tenyészbikának készülnek, a vizsgálat zárásaként küllemi bírálaton is át kell esniük, ahol – mint egy szépségversenyen – pontot kapnak minden porcikájukra: láb, ráma, izmoltság, fajtajelleg, stb…

Nos ma az első és legfontosabb teendő az ÜSTV kezdetén a hatósági mérés volt a hitelesített mérlegen.
A csatolt fotón láthatjátok a mérési eredményeket.
Minden bikának, aki tenyészbika szeretne lenni, életnapra vetítve 1,25kg/életnap gyarapodást kell felmutatnia a teszt végére ahhoz, hogy a küllemi bírálaton indulni tudjon.

Fontos kiemelni a 205 napos korrigált adatot, mely jól mutatja a jelölt növekedési erélyét. A nagyobb 205 napos testtömeg, nagyobb végsúlyt és nagyobb testméretet jósol a kifejlett bikának. Ha egy kisbika 205 naposan meghaladja a 300 kg-ot, azt jelenti, hogy kiváló növekedési erélye van és az anyjától is jó nevelést kapott (elegendő tejjel látta el a legelőn). Mivel nálunk 7 hónapos korukig az anyjuk alatt a legelőn nevelkednek a borjak és nem kapnak intenzív ellátást a választásig, a 300kg 205 napos súly különösen kiemelkedőnek számít országos viszonylatban.

A most indult 8 kisbikánk közül 6 bika már fogalalás alá került…

Ha a teheneid vágyát teljesíteni szeretnéd, igyekezned kell, mert 2020 áprilisára már csak kettő szabad vőlegényt tudunk ajánlani!
Hidd el, nem nyugszanak a teheneid, míg egyszer Mozsi bikát nem viszel nekik! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .