Nyugalom és türelem

Nyugalom és türelem. A szarvasmarha tartáshoz, tenyésztéshez két elengedhetetlen erény.

Az elmúlt napokban megjelent a tenyészbika támogatási rendelet híre, de az elfogadott rendelet szövegének meghírdetése még várat magára.

Én is írtam pár háttér információt Dr. Wagenhoffer Zsombor saját oldalán megjelent posztjához – amit természetesen Zsomborral egyeztettem.

Azonban még a legbenfentesebb állattenyésztési vezetők sem tudják pontosan: mikor, milyen végleges szöveggel és követelményrendszerrel fog megjelenni a támogatási rendelet.

Többen megkerestetek az elmúlt napokban: van-e eladó tenyészbikám, amit azonnal meg lehet venni a támogatás miatt. Hiszen köztudott, hogy szeptember 1 előtt kell megvenni a lajstromos bikát!

Nos, mindenkinek azt mondtam, hogy nincs eladó bikám. Mert tényleg nincs.
De azt is elmondtam, hogy mindenkinek le kellene higgadni kicsit.

A támogatás híre nagyon megbolygatta a piacot. Mindenkinek azonnal bika kell, legyen az bármilyen, még ha háromlábú is, csak eladó legyen és lajstromos, mert most lehet ingyen bikához jutni!!!

Holott még nem tudjuk, hogy jön ki a rendelet. Csak 2 éven aluli bikát lehet elszámolni, vagy használt bikát is? Csak törzstenyésztőtől, vagy gazdák egymást közti adás-vételét is támogatja? Elég megvenni és számlával igazolni, vagy vérvizsgálati papírral állományba is kell venni az ENAR alatt?

Úgy gondolom – bár a magyar ember minden kiskaput és lehetőséget igyekszik kihasználni – nagy kockázat elhamarkodottan bikát venni.
Mert persze ingyenbika kell a népnek, de azért üljünk le, igyunk meg egy fröccsöt vagy sört a melegben, hűtsük le a fejünket és gondolkodjunk higgadtan.

Ha nem ismerjük a pontos támogatási kritériumokat és nagy eséllyel nincs idő vérvizsgálattal, átjelentéssel a bikát állományba venni, megéri?

Megéri ősszel, maradék bikákból minden mindegy csak “ingyé” legyen megvenni a jövő évek fedeztetésre szánt bikáját?

A tenyészbika egy marhatartó sikerének alfája és omegája. A sikeres tenyésztő alaposan körüljárja, milyen bikára van szüksége – tenyész típus, mix, befejező? Rámát szeretnék növelni, vagy izomtömeget? Fontos számomra a szarvatlan genetika vagy a szarvaltra esküszöm?
A tenyészbika a teljes anyaállományon szétkeni a genetikáját és az utána anyának fogott nőivarú utódai meghatározzák a következő évtized tenyésztési irányát.

Tehát tényleg 10 napon fog múlni a következő 10 éved? 
Alaposan átgondoltad?

Nagy eséllyel a következő években is adni fogják ezt a támogatást. A jó bikákat a tenyészetekből nyár elejéig elviszik, hiszen a marhatartók zöme nyáron, legelőn fedeztet.
Nem azt mondom, hogy nincs aki ilyenkor zár STVt, vagy ne lehetne gyöngyszemre találni. Csak aki tavasszal akart bikát venni és most a támogatás miatt meggondolatlanul cselekszik, a következő 10 évét teheti vakvágányra.

Mindenki üljön le egy nagy fa alá nyugodtan, igyon meg egy pohár hideg italt és gondolkodjon. A széna már bent van, néhol a szilázs is. A borjak nőnek, lassan leválaszt mindenki.

Számvetés ideje jön. 

Gondoljuk át a tenyésztési céljainkat és tavaszig keressük meg ehhez a megfelelő bikát. 
Messzebbre juttok, higyjetek nekem.

Nyugalom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .